En man tillhörande Vita hjälmarna bär sin skadade son när han flyr från ett flyganfall på tisdagen. Foto: TT

Dödliga attacker mot östra Ghouta i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 34 civila har dödats under dagen i upprepade attacker mot östra Ghouta utanför Damaskus i Syrien. Den syriska regimens bomber mot den rebellkontrollerade enklaven de senaste dagarna har resulterat i det största blodbadet i Syrien på nästan ett år.

Tillsammans med tisdagens 80 offer har över 110 människor dödats i attackerna.

– Det var det högsta antalet civila dödsoffer i Syrien på nästan nio månader, och en av de blodigaste dagarna i östra Ghouta på flera år, säger Rami Abdel Rahman, chef för SOHR, Syriska människorättsobservatoriet.

Organisationen bevakar kriget från Storbritannien och Rabi Abdel Rahman kommenterade dödstalet innan det var känt att det stigit över 100.

Många barn

Av onsdagens civila dödsoffer var minst tolv barn, enligt SOHR som också uppger att minst 65 personer skadats i attackerna. Den syriska regimen hävdar att man endast attackerar militanta upprorsmän.

Området hålls av jihadistiska och islamistiska rebellfraktioner och tillhör de så kallade nedtrappningszoner som är tänkta att lugna ner situationen.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian säger att allt pekar mot att den syriska regimen använder sig av kemiska vapen i Syrien, bland annat två gånger i östra Ghouta bara den senaste månaden.

Israeliska stridsplan

Alla indikationer säger att klor används av regimen i Syrien.

SOHR uppger också att israeliska stridsflygplan i en separat händelse har öppnat eld från libanesiskt luftrum strax före klockan 4 på morgonen, mot militära posteringar utanför Damaskus. Syriens luftvärn ska ha skjutit ned de flesta av projektilerna, uppger den syriska armén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.