Under torsdagen kom rapporter om dödligt våld i samband med nationaldagsfirande i Afghanistan. Foto: AP Photo/Rahmat Gul

Dödligt våld under nationaldagsfirande i Afghanistan

Publicerad

Talibanrörelsen, som nu kontrollerar Afghanistan, säger att kvinnor och personer som arbetat för tidigare styren kommer att erbjudas platser i den nya regeringen.

– Kvinnor kommer att rådfrågas och erbjudas roller i den nya afghanska regeringen, hävdar en företrädare för talibanerna för nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt rapporteras om dödligt våld från delar av landet, bland annat vid firandet av nationaldagen.

Efter helgens maktövertagande har talibanerna ansträngt sig för att framstå som mjukare och mer inkluderande än under deras tidigare skräckvälde 1996–2001. Då förbjöds kvinnor att röra sig utanför hemmen utan manligt sällskap och offentliga avrättningar förekom.

Nu sägs att flickor ska få fortsätta att gå i skola och kvinnor arbeta – inom ramarna för islamisk lag. Många afghanska kvinnor rapporteras ändå vara skräckslagna och hålla sig inomhus och oron för framtiden är stor.

Det finns dock tecken på att extremiströrelsen vill ha ett mer representativt styre den här gången. Talibanföreträdare har bland annat hållit överläggningar med den tidigare presidenten Hamid Karzai och den förra regeringens chefsminister Abdullah Abdullah.

Sköt vid firande

Men läget på vissa platser är minst sagt oroligt. Flera personer ska ha dödats i staden Asadabad i öst, där talibanerna öppnade eld mot människor som viftade med afghanska flaggor vid torsdagens nationaldagsfirande – som markerar självständigheten från Storbritannien 1919. Det var oklart om offren skjutits ihjäl eller trampats till döds i den panik som utbröt, berättar ett vittne för Reuters.

Tidigare sköt talibanerna mot invånare i Jalalabad i öst som protesterade mot extremisternas maktövertagande. Minst tre personer ska ha dödats.

Människor försöker fly

Och vid flygplatsen i Kabul har minst tolv människor mist livet, enligt uppgifter från både talibanerna och försvarsalliansen Nato. De tolv ska antingen ha skjutits eller trampats ihjäl.

Flygplatsen kontrolleras fortfarande av USA och därifrån pågår evakueringar av främst västerländsk ambassadpersonal och lokalanställda dygnet runt. Men desperata afghaner som vill fly landet har också tagit sig dit. Talibanerna har upprättat vägspärrar vid området om manar alla som inte har rätt att resa att återvända hem.

– Vi vill inte skada någon vid flygplatsen, säger en talibanföreträdare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet