Dödsdömd KI-forskare erkände under hot

Uppdaterad
Publicerad

Den spionanklagade före detta KI-forskaren Ahmadreza Djalali har i en sändning i iransk tv erkänt att han lämnat information till främmande makts underrättelsetjänst. Men allt var under hot om att döda hans barn, säger hustrun.

– De spelade in den här videon och satte honom i isolering, och sade att ”du måste göra den här videon och om du gör den kommer vi släppa dig i morgon. Och om du inte gör den kommer vi att döda dina barn i Sverige”, säger Djalalis fru Vida Mehrannia till TT.

Hon hävdar att videon spelades in för drygt tre månader sedan.

Fallet Djalali

– De sade att det här var hans biljett ut.

Dömd till döden

Ahmadreza Djalali har dömts till döden för spioneri i Iran där han har hållits fängslad sedan 2016. Han har permanent uppehållstillstånd i Sverige.

I tv-sändningen erkänner han att han lämnat ut uppgifter om en iransk atomforskare som senare mördades 2010. Han berättar också att han under studier i ett europeiskt land kontaktades av en man som rekryterade honom till det landets underrättelsetjänst, mot löfte om medborgarskap i landet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Han säger inte vilket land det rör sig om, men tv visar bilder av ett svenskt id-kort och Colosseum i Rom.

Dömt ut rättsprocessen

Svenska utrikesdepartementet undersöker uppgifterna och försöker klargöra mer om det hela, uppger UD:s presstjänst för TT.

Människorättsorganisationen Amnesty International har dömt ut rättsprocessen mot Djalali som orättvis.

Frun hade kontakt med sin make för tre dagar sedan, men har inte kunnat nå honom under söndagen. Enligt Vida Mehrannia sitter maken fortfarande fängslad i det ökända Evinfängelset.

– Han behöver medicin och läkarhjälp och måste åka till sjukhus. Han är läkare själv och vet hur illa det är, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Djalali

Mer i ämnet