Protester för att stärka postverket har ägt rum i Hollywood, USA, efter anklagelser om att Trumpadministrationen vill försvåra poströstning i valet. Foto: Rich Fury/AFP/TT

Dödsdömd postlag röstades igenom

Uppdaterad
Publicerad

USA:s demokratstyrda representanthus har röstat igenom ett lagförslag som skulle ge postverket USPS 25 miljarder dollar och förbjuda förändringar i USPS verksamhet fram till valet i höst.

Det är högst osannolikt att lagen godkänns av den republikanskstyrda senaten, och om det skulle ske har president Donald Trump hotat att lägga sitt veto mot lagen.

Demokraterna anklagar USPS högste chef Louis DeJoy för att med nedskärningar försvåra poströstandet. DeJoy har till skillnad från sina föregångare ingen bakgrund inom postverket, utan är en affärsman och donator till Donald Trumps valkampanjer.

På grund av coronapandemin väntas trycket på poströstningen vara särskilt stort och Trump har tidigare hävdat att poströstning kan leda till valfusk. Louis DeJoy säger dock att nedskärningarna enbart handlar om postens ekonomi.

I flera amerikanska städer har demonstrationer till stöd för ett stärkt postverk hållits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.