På grund av coronapandemin förväntas poströstningen öka markant i årets val i USA. Foto: J. Scott Applewhite/TT

Strid om postverket inför presidentvalet i USA

Uppdaterad
Publicerad

Besparingar inom posten har i USA lett till anklagelser mot Trumpadministrationen från kritiker som menar att man vill försvåra för väljare i presidentvalet om drygt två månader. Trycket på poströstningen väntas vara stort till följd av coronapandemin.

Flera demokratledda amerikanska delstater hotar nu med juridiska åtgärder för att stoppa förändringar inom det federala postverket USPS som de menar försvårar postomröstning i presidentvalet i höst.

Det handlar om bortplockade brevlådor, förbud mot övertid, nedmonteringar av sorteringsmaskiner och allt mindre anslag. Dessutom är det tänkt att poströster inte automatiskt ska räknas som prioriterad post, som de gjort tidigare.

Presidentvalet i USA 2020

Poströstningen spås öka

Enligt det demokratiska partiet och andra kritiker görs posten funktionsoduglig inför valet, då poströstningen väntas öka på grund av coronapandemin. Och det finns oro för att poströsterna inte hinner fram i tid. Men Louis DeJoy, som är den högste ansvarige för postverket, menar att det handlar om att göra posten ekonomiskt stabil.

I ett utskick till de anställda säger han att detta dock har fått oavsiktliga konsekvenser.

DeJoy, som är affärsman och en stor donator till Donald Trumps valkampanjer, valdes till chefspositionen i våras. Till skillnad från sina föregångare har han ingen bakgrund inom postverket.

Trump: Leder till valfusk

President Trump har tidigare sagt att poströstning kan leda till omfattande valfusk. I torsdags sade presidenten också att han för att få ner antalet poströster inte vill ge USPS en utökad budget. Uttalandet togs senare tillbaka.

Enligt Vita huset-chefen Mark Meadows stämmer det inte att sorteringsmaskiner ska monteras ned innan valet. Han säger att det är ett påhitt av Demokraterna och att Donald Trump inte kommer att förhindra någon från att rösta som de vill.

– USA:s president kommer inte att blanda sig i röstning som sker på ett korrekt sätt, vare sig det handlar om poströstning eller något annat, säger Meadows till CNN.

På söndagen kallade representanthusets talman Nancy Pelosi tillbaka kammaren från sommaruppehållet för en omröstning om en lag tänkt att skydda postverket. Omröstningen väntas ske på lördag och Donald Trump har lovat att inte lägga in sitt veto.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet