Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under hösten 2020 äger det amerikanska valet rum – och i och med coronapandemin har poströstning blivit mer aktuellt än någonsin. Vår reporter reder ut hur systemet i USA fungerar. Foto: SVT/Storyblocks

Poströstning i USA – så fungerar det

Uppdaterad
Publicerad

I höst avgörs det amerikanska valet – något som vanligtvis brukar innebära timslånga köer utanför vallokalerna. I och med coronapandemin har situationen blivit akut och huruvida alla ska tillåtas poströsta har skapat debatt.

I klippet ovan förklarar SVT:s reporter hur läget ser ut.

I USA finns det flera sorters sätt att rösta som kan ske via post.

Absentee-röster läggs av en person som inte kan ta sig till vallokalen på valdagen. Det kan handla om att man till exempel befinner sig utomlands, har en sjukdom som gör att man inte kan komma till vallokalen eller jobbar. Rösterna kan skickas in med post och, mer sällsynt, faxas in.

Mail-in-röster läggs av personer som vill rösta innan valdagen. Dessa måste skickas eller lämnas in innan en viss tidpunkt på valdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet