Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hela bostadsområden utraderades under orkanens framfart på Bahamas. Foto: Al Diaz/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ministern: Dödsiffran befaras stiga dramatiskt

Uppdaterad
Publicerad

30 döda. Tusentals saknade. Nu varnar Bahamas hälsominister doktor Duane Sands att dödssiffran med största sannolikhet kommer att stiga dramatiskt.

Med 600 millimeter regn på två dagar och vindstyrkor upp till 82 meter per sekund har orkanen Dorian lämnat önationen Bahamas i spillror. Landets hälsominister doktor Duane Sands säger till amerikanska MSNBC att medborgarna måste förbereda sig på stort lidande och en betydligt högre dödssiffra än de hittills 30 bekräftade dödsfallen. 

– En historisk förödande händelse, säger Duane Sands till MSNBC.

I nuläget ska det vara 75 000 personer som är i behov av direkt hjälp. Och tusentals saknade.

Vittnar om kroppar i vattnet

Ett vittne säger till MSNBC att de var tvungna att ta sig fram mellan livlösa kroppar när de flydde vattenmassorna som kom med de översvämningar som Dorian förde med sig. Ett annat vittne berättar hur han sett sin vän dö framför ögonen på honom.

– Tro inget annat än att dödsiffran kommer stiga. Det handlar bara om att vi ska hitta kropparna, säger Duane Sands till CNN.

Ett problem som troligen kommer att uppstå är hur Bahamas ska ta hand om de befarade antalet kroppar efter förolyckade. Det är möjligt att landet inte har tillräckligt med platser på sina bårhus.

– Vi har varit långsamma att bekräfta dödstalen, men det beror på den logistiska utmaning som det här innebär. Det har till exempel varit i princip omöjligt att landa något flygplan på någon av öarna, säger hälsominister Duane Sands till MSNBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer