Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: JOHN THYS / POOL/TT

Flera personer döms för terrordåd i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av de tio personer som misstänkts för de omfattande terrordåden i Bryssel 2016 har dömts i en domstol i Belgien – bland dem en svensk medborgare.  

32 personer dog, varav två svenskar, och över 300 skadades i attackerna vid flygplatsen och i tunnelbanan.

Attackerna, som var de största som skett i Belgien i fredstid, utfördes av tre självmordsbombare. Den islamistiska terrorgruppen IS tog på sig dåden. Två av dödsoffren var svenskar: en yngre kvinna bosatt i Bryssel och en äldre kvinna på besök hos anhöriga i staden. Antalet som avlidit till följd av attentaten har på senare tid skrivits upp från 32 till 35, då juryn fastslagit samband mellan deras dödsfall och terrordåden.

På tisdagen dömdes åtta av de tio misstänkta männen i en domstol i Belgien, varav sex för terrormord. En av de dömda antas ha dött i strider i Syrien.

Osama Krayem bland de dömda

Bland de dömda finns den svenske medborgaren Osama Krayem, född i Malmö 1992 och utpekad som självmordsbombaren som backade ur i sista stund i Bryssel. Han avtjänar för närvarande ett 30-årigt fängelsestraff för en terrorattackerna i Paris 2015 där 130 personer dödades.

Krayem har beskrivits som en av de första svenskarna som anslöt sig till IS i Syrien. Därifrån ska han ha återvänt under den stora flyktingvågen 2015.

Exakta straff meddelas i höst

Totalt handlar rättegången i Bryssel om tio personer som åtalats för bland annat mord i terrorsammanhang, förberedelse till terrorbrott och deltagande i terroristorganisation. Förutom Osama Krayem rör det sig bland annat om Saleh Abdeslam och Mohamed Abrini. Även de har dömts för Paristerrorn 2015.

Rättegången i Bryssel har pågått i sju månader och slutpläderingarna hölls i slutet av juni. Exakt vilka straff de personerna får meddelas inte förrän i september.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln uppgavs felaktigt att åtta personer dömts för mord och mordförsök.

Teresa Küchler, journalist på Svenska Dagbladet, var på plats på den terrordrabbade flygplatsen i Bryssel för sju år sedan – hör henne berätta i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Journalisten Teresa Küchler var på plats på den terrordrabbade flygplatsen i Bryssel för sju år sedan: ”Jag minns fortfarande skräcken” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.