Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Närbild på sammanbiten Donald Trump.

Domare avvisar Trumps stämning i Pennsylvania

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har åkt på ännu ett bakslag i sin kamp för att ändra på resultatet i presidentvalet.

En domare avvisar Trumps försök att ogiltigförklara miljontals poströster i Pennsylvania med att kalla stämningen för ”Frankensteins monster”.

Det är det hittills mest uppmärksammade målet som presidenten och hans advokater har försökt att driva i domstol efter presidentvalet den 3 november. Under processen lämnade två av Donald Trumps advokater fallet och presidentens personlige advokat Rudy Giuliani trädde fram och drev fallet under domstolsförhandlingarna tidigare i veckan.

Giuliani argumenterade för att falska och tekniskt felaktiga poströster hade räknats i valdistrikt som vanns av utmanaren Joe Biden och därför borde Pennsylvania inte godkänna Bidens seger på nästan 81 000 röster.

Ingen övertygande bevisning

Argumentationen förkastas av distriktsdomaren Matthew Brann. Det har inte framkommit övertygande bevisning på utbrett valfusk som skulle kunna rättfärdiga att hela valresultatet rivs upp, anser han.

”Den här stämningen, är precis som Frankensteins monster, slumpmässigt ihopsatt”, skriver Brann.

Han beskriver Giulianis påståenden som ett hopkok och av olika påståenden och spekulativa anklagelser.

”Man skulle kunna förvänta sig att när man försöker att få ett sådant häpnadsväckande domstolsutslag, så skulle käranden komma formidabelt beväpnad med övertygande juridiska argument och konkreta bevis på vidlyftig korruption. Så är inte fallet”, skriver Brann, som enligt CNN är en välkänd republikan i Pennsylvania, även om han tillsattes av den förre presidenten, demokraten Barack Obama.

30:e stämningen

Det är hittills den 30:e stämningen som Trumpkampanjen har förlorat i domstol, eller som de själva har dragit tillbaka, där de har försökt att förhala eller sätta stoppa för valresultatet, rapporterar CNN.

Trumps advokat Rudy Giuliani säger i ett uttalande att han är besviken på utslaget, men:

”Det visar sig att dagens domslut hjälper oss i vår strategi att snabbt komma till USA:s högsta domstol”, skriver han.

Trumpkampanjen har nu bett en högre instans i Pennsylvania att skyndsamt granska domslutet, enligt Giuliani. En majoritet av domarna i den domstolen har tillsatts av republikanerna, varav fyra har utsetts av president Donald Trump, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet