Foto: TT

Domstol: NSA-övervakning laglig

Uppdaterad
Publicerad

Massövervakningen av telefonsamtal som den amerikanska myndigheten NSA ägnat sig åt och som orsakat ramaskri världen över är laglig.

Det anser åtminstone en distriktsdomare i New York som tagit ställning till saken.

”Frågan som den här domaren har utrett är om regeringens omfattande telefonimetadataprogram är lagligt eller inte. Denna domstol anser att det är det”, skriver domare William Pauley i ett 54 sidor långt beslut.

Domaren skriver också att programmet varit en viktig komponent i kampen mot al-Qaida och terrorattackerna 11 september 2001.

”Regeringen har lärt sig av sitt misstag och konfronterat en ny fiende: ett terroristnätverk som kan iscensätta attacker över hela världen...”

Domaren avfärdar stämning

Pauley avfärdade också en stämning som väckts av organisationen American Civil Libierties Union.

ACLU stämde tidigare i år NSA sedan analytikern Edward Snowden läckt uppgifter om de hemliga program som kritiker anser bryta rätten mot privatliv.

Beslutet kommer tio dagar efter det att en federal domare i Washington sagt att övervakningsprogrammet antagligen är författningsvidrigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet