Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fouad Youcefi om hur domstolens beslut kan påverka valet: ”I det korta perspektivet innebär det uppmärksamhet och klirr i kampanjkassan”. Foto: TT / SVT

Domstol: Trump inte immun mot åtal om uppror

Uppdaterad
Publicerad

USA:s förre president Donald Trump är inte immun mot åtal i frågan om att han skulle ha uppviglat till uppror när kongressen stormades den 6 januari 2021. Enligt SVT:s korrespondent Fouad Youcefi hoppas nog Trump att åtal dröjer tills efter valet.

– Då skulle han kunna be justitiedepartementet att lägga ner åtalen eller benåda sig själv, säger Youcefi.

En appellationsdomstol i Washington DC har nu beslutat att ex-presidenten kan ställas inför rätta för att ha försökt behålla makten efter att ha förlorat valen 2020, skriver The Washington Post.

”I detta brottmål har den tidigare presidenten Trump blivit medborgare Trump, med alla försvar från alla andra åtalade. Men all exekutiv immunitet som kan ha skyddat honom medan han tjänstgjorde som president skyddar honom inte längre mot detta åtal”, skrev de tre domare som utgjorde panelen.

En av de tyngsta rättsprocesserna

Beslutet rör det federala åtal som den särskilde åklagaren Jack Smith väckte i fjol med anledning av Donald Trumps försök att få valresultatet 2020 ogiltigförklarat. Åtalet omfattar fyra åtalspunkter med bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021 och anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna mot expresidenten.

”Vi kan inte acceptera att presidentskapets kansli ställer sina tidigare personer över lagen för all tid därefter. En noggrann utvärdering av dessa farhågor leder oss till slutsatsen att det inte finns någon funktionell motivering för att immunisera tidigare presidenter från federala åtal i allmänhet eller för att immunisera fd. President Trump från de specifika anklagelserna i åtalet”, sa även hovrättens domare.

Har lett till ökat stöd

Alla åtal som har väckts mot Trump har hittills lett till ökat stöd och pengar i kassan.

– Det innebär uppmärksamhet och klirr i kampanjkassan – på inte mindre än tio minuter fick hans supportrar sms om att Trump behövde pengar för att fortsätta kampanja, säger SVT:s korrespondent Fouad Youcefi.

Trump har redan indikerat att han planerar att överklaga beslutet till Högsta domstolen, enligt The Washington Post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.