Donald Trump avfärdad uppgifterna i en omfattande rapport om effekterna av klimatförändringarna Foto: TT

Donald Trump avfärdar Vita husets klimatrapport

Publicerad

USA:s president, Donald Trump, avfärdade uppgifterna i en omfattande kongressrapport om effekterna av klimatförändringarna – framtagna av hans egna myndigheter, rapporterar CNN.

Förra veckan kom årets upplaga av rapporten National Climate Assesment som slår fast att klimatförändringarna i nuläget redan påverkar USA, samt att effekterna inom det närmaste seklet kommer att vara enorma om ingenting görs för att minska utsläppen.

Bland annat varnar rapporten för torka, översvämningar, bränder och energibrist. Men även att klimatförändringarna kommer att slå mot den amerikanska ekonomin och att omfattande utsläppsminskningar krävs för att bromsa utvecklingen.

”Klimatpåverkan utanför våra gränser väntas i ökande grad påverka vår handel och ekonomi, inklusive import- och exportpriser och amerikanska företag med verksamhet och försörjningskedjor utomlands”, står det i rapporten.

Tror inte på sina egna myndigheter

– Jag tror inte på den, sa Donald Trump och lade till att han läst delar av rapporten, när en journalist frågade om den under måndagen, skriver CNN.

Rapporten som är 10 000 sidor lång, har skrivits på uppdrag av kongressen och tagits fram genom ett samarbete mellan 13 federala myndigheter. Men får trots det, inte stöd av USA:s president, Donald Trump.

Ifrågasätter globala uppvärmningen

Donald Trump har tidigare visat tecken på att han inte tror på klimatförändringarna och avfärdade även fjolårets upplaga av samma rapport. Senast förra veckan twittrade han om kylan på USA:s östkust där han ifrågasätter den globala uppvärmningen.

”Omfattande och brutal kyla kan slå alla rekord – vad händer egentligen med den globala uppvärmningen?”, skrev han på Twitter.

Flera reagerar på uttalandet

Något som fick den demokratiske politikern, Frank Pallone, att reagera.

”Dagar av förnekelse och passivitet i Vita huset är över”, twittrade han efter presidentens uttalande, skriver The Guardian.

Även Brenda Ekwurzel, en författare som varit med och skrivit årets rapport, reagerade starkt på Trumps uttalande.

”Klimatförändringarna är orsaken till att människor i dag upplever att skogsbränderna och orkanerna är bortom allt annat de tidigare har sett”, sa hon, skriver The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet