Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Donald Trump mötte pressen i Vita huset efter utgången i mellanårsvalet. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Donald Trump om valet: ”Överträffade förväntningarna”

Uppdaterad
Publicerad
I ett första officiellt framträdande efter mellanårsvalet säger USA:s president Donald Trump att hans parti Republikanerna ”överträffade förväntningarna”.

På onsdag morgon svensk tid stod det klart att Republikanerna behåller och stärker sin majoritet i senaten, och att Demokraterna för första gången på åtta år tar makten i representanthuset.

Vid en presskonferens i Vita huset på onsdagskvällen svensk tid beskriver USA:s president Donald Trump gårdagen som en ”stor dag” för Republikanerna.

– Igår var en stor dag. Vi överträffade förväntningarna. Framtiden kommer att visa vilket bra arbete vi gjorde, säger han.

Donald Trump lyfter fram förhören med den omstridde domaren Brett Kavanaugh som en stark anledning till att Republikanerna behöll majoriteten i senaten.

– Väljarna har klart och tydligt tillrättavisat demokraterna i senaten för hanteringen av Kavanaugh-förhören, säger han.

Hoppas på mer samarbete

Läget i kongressen gör att Donald Trump nu hoppas på mer samarbete mellan Demokraterna och Republikanerna, bland annat när det gäller satsningar kring infrastruktur.

– Det finns många saker som vi kan åstadkomma tillsammans. Det är tid för båda partierna att skjuta partitänkandet åt sidan, säger han.

Så påverkar resultatet Trump

Det faktum att Demokraterna tog makten i representanthuset innebär att Donald Trump kommer få det svårare att driva igenom delar av sin politik, bland annat när det gäller nya skattesänkningar.

Att Republikanerna däremot cementerade sin majoritet i senaten gör det möjligt för Donald Trump att även fortsättningsvis få igenom sina kandidater till höga ämbeten, precis som när senaten röstade igenom Brett Kavanaugh som domare till Högsta domstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet