Personer kopplade till Joe Biden respektive Donald Trumps valkampanjer inför presidentvalet i höst har uttsatts för hackerattacker enligt uppgifter från Microsoft. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP, Sean Rayford/Getty Images/AFP

Donald Trump och Joe Biden möts i första debatten i natt – väntas dra rekordpublik på grund av coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomin, de våldsamma protesterna och pandemin. Det är några av ämnena som Donald Trump och Joe Biden ska debattera sent i natt. Duellen väntas ses av uppemot 100 miljoner tittare och är extra viktig eftersom traditionella kampanjevenemang ställts in på grund av det nya coronaviruset.

Klockan 02:59 på tisdagsnatten börjar SVT:s sändning från den första av de tre tv-debatterna inför presidentvalet den 3 november.

Duellen mellan Demokraternas kandidat Joe Biden och den sittande presidenten Donald Trump modereras av tv-ankaret Chris Wallace från Fox News. Chris Wallace, som är son till den legendariske journalisten Mike Wallace, är väl ansedd och är trots att han är anställd på Trumpvänliga Fox News känd för sina tuffa intervjuer av densamme. Han ledde även debatterna mellan Hillary Clinton och Donald Trump för fyra år sedan.

Presidentvalet i USA 2020

Coronapandemin har påverkat kampanjerna

Årets debatter väntas bli extra viktiga då de traditionella kampanjevenemangen har ställts in på grund av coronapandemin. Enligt New York Times väntas en rekordpublik på uppemot 100 miljoner tittare följa den första duellen via tv:n och nätet.

Några saker att hålla reda på

Tisdagens möte kommer att avhandla totalt  sex ämnen som får 15 minuter var. Dessa ämnen är:

  • Trumps och Bidens meriter och kvalifikationer
  • Högsta domstolen
  • Coronakrisen
  • Ekonomin
  • Rasfrågor och våldsamheter i amerikanska städer
  • Presidentvalets legitimitet

Samtliga debatter sänds vid samma tid och utan reklampauser. Här är alla datum:

  • 29 september i Cleveland, Ohio (modereras av Fox News Sundays Chris Wallace)
  • 15 oktober i Miami, Florida (är upplagd som ett torgmöte med vanliga amerikaner, modereras av Steve Scully, politisk redaktör på C-Span)
  • 22 oktober i Nashville, Tennessee (modereras av NBC:s Vita huset-korrespondent Kristen Welker)

Utöver detta kommer även vicepresident Mike Pence att möta Kamala Harris, Demokraternas kandidat till posten som vicepresident, i en debatt den 7 oktober. Debatten sänds från Salt Lake City i Utah och modereras av Susan Page, chef för USA Todays Washington-avdelning.

Har enorm publik – men avgör oftast inte valet

Presidentvalsdebatterna har sedan starten 1960 haft tiotals miljoner tittare. Trots det visar forskning att det är få amerikanska väljare som bestämmer sig vem de ska rösta på under eller efter programmet, rapporterar bland andra Pew Research Center.

Presidentvalsdebatterna

1960 möttes Demokraternas John F Kennedy och Republikanernas Richard Nixon i tv-rutan. Sedan dess har de tv-sända debatterna innan presidentvalet blivit en tradition i USA – och de drar en mångmiljonpublik.

2016 sågs den första debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump av 84 miljoner tittare enligt statistik från Nielsen Media Research. Det rapporterar Pew Research Center. Sedan börjat av 90-talet har debatterna letts av en ensam moderator.

Enligt Pew Research Centers rapporter uppger omkring tre femtedelar av väljarna att debatterna har hjälpt dem att bestämma sig för vilken kandidat de ska rösta på. Det betyder däremot inte att den stora massan väljare väntar med att bestämma sig innan tv-debatterna.

2016 uppgav exempelvis blott 10 procent att de bestämde sig ”under eller precis efter” presidentvalsdebatterna.

Källa: Pew Research Center

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet