Trump och May möttes på den brittiska premiärministerns lantresidens Chequers. Foto: TT

Trump om The Sun-intervjun: ”Fake news”

Uppdaterad
Publicerad

”Fake news” – det kallar USA:s president Donald Trump den intervju där han ska ha uttryckt sig kritiskt mot den brittiske premiärministern Theresa Mays politik. Nu vill han istället utöka ländernas samarbete.

– Vi ser fram emot ett bilateralt handelsavtal med Storbritannien, sade Trump på den gemensamma presskonferensen. Det är hans första officiella besök i landet.

May öppnade presskonferensen med att säga att båda ländernas samarbete ska utvecklas och att Storbritannien kommer att ha ett frihandelsavtal med USA efter bexit.

– Vi vill utöka samarbetet ytterligare, sade May.

Både Trump och May talade om ländernas militära samarbete.

– Storbritannien och USA är bundna till varandra genom historien. 

– Vi får inte splittras när det gäller försvar, sade Trump och betonade att Storbritannien är ett av få Nato-länder som når upp till försvarsalliansen mål att två procent av bruttonationalprodukten ska användas till militärt försvar.

– Det är i allas intresse att det transatlantiska samarbetet fortsätter.

Uppmärksammad tidningsintervju

I en intervju med tidningen The Sun  tidigare på dagen sade Trump att Mays brexitplan förmodligen kommer att döda utsikterna för ett frihandelsavtal med USA.

– Om överenskommelsen blir på det viset, kommer vi att ha att göra med EU i stället för med Storbritannien, så det kommer troligen att döda avtalet, sade han till tidningen.

På presskonferensen fick han flera frågor om tidningsintervjun i The Sun. Han kallade den för ”fake news”.

– Vi har mycket av det i vårt land, jag vet inte hur det är här, sade han och tittade på May.

”Johnson – utmärkt premiärminister”

Trump sade också i tidningsintervjun att den tidigare utrikesministern Boris Johnson, som avgick i veckan i protest över brexitplanen, skulle bli ”en utmärkt premiärminister”.

På presskonferensen upprepade han budskapet och tillade att han i Sun-intervjun också sade att han tycker att May är en utmärkt person.

– Jag skulle hellre vilja ha henne som min vän än min fiende, sade han.

Amerikanska CNN försökte ställa en fråga till Trump:

– CNN är fake news. Jag svarar inte på frågor från dem. Fox News tack, fortsatte han och svarade på en fråga av Fox News.

”Kärnvapen – största problemet”

Han berättade också att frågan om kärnvapen kommer att avhandlas på toppmötet i Helsingfors med Rysslands president Vladimir Putin.

– Kärnvapen är det största problemet i världen, sade Trump.

Te och möten

På fredagsmorgonen har May och Trump besökt militärakademin Sandhurst för en militäruppvisning och haft lunch på Mays lantresidens Chequers.

Efter det drack Donald och Melania Trump te med drottning Elizabeth II i slottet Windsor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer