De dokument som Donald Trump inte lämnat in ingår i utredningen av hur expresidentens företag värderat sina fastigheter. Foto: Joe Maiorana/AP/TT

Donald Trump tvingas betala 100 000 kronor om dagen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare president Donald Trump ska betala 10 000 dollar, motsvarande 100 000 kronor, per dag till dess han lämnar in dokument från sin affärsverksamhet till domstol. Det fattade en domare i New York beslut om under måndagen, rapporterar Reuters.

Dokumenten skulle ha lämnats in redan den 3 mars. På en advokats begäran fick Trump sedan ytterligare tid på sig fram till den 31 mars.

100 000 kronor per dag

På måndagen valde domaren Arthur Engoron att döma Donald Trump för trots. Han ska nu betala nära 100 000 svenska kronor per dag till dess dokumentationen lämnats in.

Domare försvarade sitt beslut med att Donald Trump vid upprepade tillfällen misslyckats med att leverera dokumenten.

– Mr Trump, jag vet att du tar din affärsverksamhet på allvar, och jag tar det jag gör på allvar, sa domaren enligt Reuters.

Värdering av fastigheter

Beslutet meddelades utan att Donald Trump själv var närvarande i rättssalen. Men enligt hans försvarare, Alina Habba, planerar han att överklaga beslutet.

– Vi håller inte med domstolen. Alla dokument som rör åtalet lämnades in till åklagaren för en månad sedan, säger hon enligt CNN.

Dokumenten är en del av en utredning som undersöker om Trumps New York-baserade familjeföretag värderat sina fastigheter felaktigt för att få förmånliga lån och skatteavdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.