USA:s president Donald Trump har tvingats införa sanktioner mot Ryssland. Foto: TT

Donald Trump tvingas ta till sanktioner mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Både den ryska börsen och rubeln föll efter beskedet att USA inför nya sanktioner från den 22 augusti. Stora delar av ryskt näringsliv drabbas. USA anklagar Ryssland för att stå bakom nervgiftattacken mot den ryska ex-spionen Skripal och hans dotter. Sanktionerna avslöjar en växande spricka mellan USA:s folkvalda politiker och president Trump. Kongressen tvingade en motvillig Trump att driva igenom sanktioner mot Ryssland.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Sanktionerna väntas omfatta upp till hälften av den amerikanska exporten till Ryssland, till ett värde av ”hundratals miljoner dollar” enligt en talesman för det amerikanska utrikesdepartementet. Gasturbiner, elektronik med mera beläggs med exportförbud. Hälften av den amerikanska exporten anses nämligen bestå av militärt känslig teknik.

Trump tvingades att underteckna

Bara en månad efter sitt soliga toppmöte i Helsingfors med president Putin tvingas Donald Trump att slå hårt mot Ryssland. Till slut blev trycket för stort. Med stöd av en lag från 1991 om kontroll av kemiska stridsmedel drev landets folkvalda politiker igår igenom sanktioner mot Ryssland. Donald Trump var tvungen att acceptera och underteckna. Amerikansk underrättelsetjänst har bekräftat den brittiska bevisningen att Ryssland låg bakom giftgasattacken på ex-spionen och hans dotter i brittiska Salisbury. Därmed måste USA, enligt lag, driva igenom sanktioner. Enligt amerikanska utrikesdepartementet kommer sanktionerna, som består av ett amerikanskt exportstopp, påverka alla statsägda ryska företag, dessa omfattar så mycket som 70 procent av den ryska ekonomin och kommer att påverka 40 procent av de ryska arbetstillfällena. Ryssland har reagerat med stor vrede.

– Det är en absurd teater, sa president Vladimir Putins talesman Dmitry Peskov som anser att sanktionerna både är olagliga och i strid med internationell rätt.

– Det finns inga bevis, inga ledtrådar, ingen logik, bara gissningar. Bara en regel gäller: skyll allt på Ryssland, oavsett hur absurt eller falskt det är.

Tidigare i år utvisade USA 60 ryska diplomater i protest mot giftgasattacken i Salisbury.

Spricka i amerikansk utrikespolitik

En spricka inom amerikansk utrikespolitik ligger nu i full dager. Medan Donald Trump håller fast vid sitt ryssvänliga tonläge och hittills visat ointresse för ytterligare sanktioner så driver tjänstemän och folkvalda politiker en helt annan linje.

I USA börjar två inbördes motstridiga officiella politiska linjer skönjas gentemot Ryssland. Det är ytterligare ett kapitel i den totala omställningen av amerikansk utrikespolitik, med oöverblickbara konsekvenser.

Det ryska vredesutbrottet visar hur desperat Ryssland börjar bli. Deras strategi att slippa nya ekonomiska pålagor, genom att knyta nära band med USA:s president Donald Trump, har misslyckats. Vid beskedet om de nya sanktionerna föll både den ryska börsen och den ryska valutan rubeln till sitt lägsta värde sen 2016. Det är en helomvändning från toppmötet i Helsingfors där Donald Trump i lojalitet med Putin luftade sitt tvivel att amerikansk underrättelsetjänst hade rätt i sin slutsats att Ryssland lagt sig i och påverkat den amerikanska valrörelsen. Det var ett uttalande som lämnade amerikaner över det hela politiska fältet mållösa. President Trump har sedan dess visat totalt ointresse för att genomdriva sanktioner mot Ryssland trots att de bevisligen la sig i det amerikanska valet.

Nu tog alltså de folkvalda saken i egna händer, fast med giftattacken i Storbritannien som orsak.

Utöver de sanktioner som president Obama beslöt om efter Rysslands annektering av Krim, kommer nu nya sanktioner.

Ryssland måste tillåta inspektioner av militära anläggningar

Konflikten kan snabbt komma att trappas upp. Ryssland har nu 90 dagar på sig att tillåta en internationell inspektion av sina säkerhetsklassade anläggningar för att det ska kunna göras en bedömning av huruvida Ryssland tillverkar biologiska stridsmedel, i strid med internationell lag. Om Ryssland vägrar att samarbeta kan ytterligare sanktioner träda i kraft, såsom inställda flygförbindelser mellan USA och Ryssland och frysta diplomatiska relationer.

Det amerikanska beskedet är en seger för Storbritannien, vars underrättelsetjänst redan för flera månader sedan slog fast att Ryssland låg bakom giftattacken. Att USA driver igenom sanktionerna beror på att man själva kommit fram till att den brittiska bevisningen håller.

Britter nöjda med beslutet

I Storbritannien togs nyheten om de amerikanska sanktionerna emot med stor tillfredställelse.

”Den starka, internationella reaktionen mot det faktum att nervgift används på Salisburys gator sänder en tydlig signal till Ryssland att deras provocerande och vårdslösa handlingar inte kommer gå obemärkta förbi” skrev en talesperson för den brittiska premiärministern Theresa May. Inom kort väntas britterna begära två ryssar utlämnade, som utpekas som skyldiga till giftgasattacken.

Från Washington bekräftade flera senatorer att man velat bevisa att man står vid sina brittiska, allierades sida.

Upptrappat läge väntar

Att Ryssland inom 90 dagar skulle samarbeta och bevisa att man inte tillverkar kemiska stridsmedel och heller inte planerar att använda dem är inte troligt. Därmed har vi ett upptrappat läge att vänta mellan USA och Ryssland.

Ryssland dominerar på flera vis amerikansk politik just nu. Parallellt pågår Donald Trumps strid mot åklagaren Robert Muellers utredning huruvida Donald Trump kände till att Ryssland försökte rigga valutgången till hans fördel.

I torsdags twittrade Trump att det var Hillary Clinton som samarbetat med ryssarna för att rigga det amerikanska valresultatet. Det är den senaste anklagelsen i ett upptrappat ordkrig med läckor och påståenden. Muellers utredning väntas mot slutet av året, efter mellanårsvalet sjätte november.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.