Donald Trump talar i den sydkoreanska kongressen. Foto: TT

Donald Trump varnar Nordkorea: Underskatta oss inte

Publicerad

Donald Trump riktade en skarp varning mot Nordkorea under sitt statsbesök i Sydkorea. Han uppmanade regimen att göra sig av med kärnvapnen och hävdade att de sätter landet i stor fara.
– Underskatta oss inte och pröva oss inte, sade han.

Presidenten befinner sig på rundresa i Asien i tolv dagar och har de senaste dagarna besökt Sydkorea.

I ett tal i den sydkoreanska kongressen anklagade Trump landet för att bryta mot mänskliga rättigheter. Han jämförde Nordkorea med ett tragiskt experiment i historiens laboratorium och menade att landet styrs av en militärkult med ”den sinnesrubbade tron på ledarens öde att styra som en 'föräldrabeskyddare' över en besegrad koreansk halvö och ett förslavat koreanskt folk”.

– Nordkorea är inte paradiset din farfar såg framför sig. Det är ett helvete som ingen person förtjänar, sade han och syftade på ledaren Kim Jong-uns farfar Kim Il-sung, sade han enligt BBC.

Vill isolera Nordkorea

Trump bad andra länder att isolera Nordkorea genom att neka regimen ”all form av hjälp, förnödenheter eller acceptans”. Han uppmanade särskilt Ryssland och Kina att sätta press på regimen att slopa kärnvapnen.

– Världen kan inte tolerera hotet från en skurkregim som hotar den med kärnvapenförödelse. Alla ansvariga nationer måste ena sig i kampen för att isolera den brutala nordkoreanska regimen, sade han enligt BBC.

Varnade regimen

Samtidigt varnade han Nordkorea för att missta USA som svagt och uppmanade regimen att ge upp sina kärnvapen. Han sade att kärnvapnen inte gör landet starkare, utan sätter det i stor fara.

– Underskatta oss inte och pröva oss inte, sade han enligt Reuters.

Tidigare på dagen tvingades Trump ställa in ett besök i den demilitariserade zonen mellan Sydkorea och Nordkorea på grund av dåligt väder.

Presidenten inledde sitt Aienbesök i Japan. Efter statsbesöket i Sydkorea reser han nu vidare till Kina och därefter till Vietnam och Filippinerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet