Doug Jones vinner senatsvalet i Alabama

Uppdaterad
Publicerad

Demokraten Doug Jones segrade över republikanen Roy Moore i senatsvalet i Alabama. Det är första gången på 25 år som en demokrat vinner senatsvalet i staten.

Det såg länge mörkt ut för demokraternas kandidat Doug Jones i tisdagens omtalade senatsval i Alabama.

”Thank you ALABAMA!!”, twittrade Jones efter segern.

Alabama ses som en konservativ delstat som oftast röstar republikanskt och när över 50 procent av rösterna var räknade ledde fortfarande motkandidaten, den sexbrottsanklagade Roy Moore överlägset. Men långsamt knappade Doug Jones in under kvällen och stod 04.30 svensk tid som vinnare.

Han hade fått 49,5 procent av rösterna mot Moores 48,8 procent.

Det är första gången på 25 år som en demokrat vinner senatsvalet i Alabama. Republikanerna har nu 51 av 100 platser.

Jones efterträder därmed Jeff Sessions, som tidigare i år utsågs till Trumps justitieminister, i senaten.

Trumps kandidat förlorade

Den republikanske kandidaten Roy Moore har anklagats för sexuella trakasserier av totalt åtta kvinnor, men har haft en knapp ledning i opinionsundersökningarna.

Trump har, efter viss tvekan, stöttat Moore och uppmanat väljarna i delstaten att lägga sin röst på honom. I ett tal under måndagen sa han att republikanerna inte har råd att förlora platsen i senaten.

– Vi behöver någon som kan stödja vår agenda att göra USA fantastiskt igen, sa han.

”Ett tecken på hur impopulär Trump är”

– Det här är ett tecken på hur impopulär Donald Trump är, och hur lite kontroll det republikanska partiets ledare har, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT direkt efter att valresultatet är klart.

Moore ville kort efter att Jones utropat seger inte medge förlust. Hans kampanjchef Rich Hobson menar att marginalen är så liten att man måste räkna klart varenda röst innan någon kan utropa seger.

Donald Trump accepterade dock vinsten.

”Gratulationer till Doug Jones som kämpade hårt”, twittrade presidenten.

FAKTA: VALET I ALABAMA

På tisdagen höll delstaten Alabama fyllnadsval för att utse en ersättare till Jeff Sessions i senaten. Sessions utsågs tidigare i år till justitieminister av president Donald Trump. I väntan på fyllnadsvalet har den mer mittenorienterade republikanen Luther Strange suttit på Sessions stol.

Strange förlorade dock det republikanska primärvalet mot betydligt mer konservative Roy Moore, 70 år, som tidigare varit chefsdomare i Alabamas högsta domstol. Hans demokratiske motståndare är Doug Jones, 63 år, åklagare som främst är känd för att ha drivit ett uppmärksammat fall på 1990-talet mot två medlemmar av Ku Klux Klan. De fälldes för att ha dödat fyra svarta flickor i ett uppmärksammat attentat mot en baptistkyrka i Birmingham 1963.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.