Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vågade inte tänka på vad som skulle hända om vi greps”, säger den ryska avhopparen. Foto: TT/Dossier Center

Dramat under flykten från Putin: ”Nära sammanbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Vladimir Putin mötte internationella ledare i Kazakstan tog sig Gleb Karakulov till flygplatsen – och flydde sin tjänst som officer i presidentens säkerhetsstyrka.

Här berättar han om de avgörande minuterna i oktober förra året.

Gleb Karakulov hade bestämt sig: efter 13 år i den ryska Federala skyddstjänsten, FSO, skulle han fly – och tillfället var noga utvalt.

Vladimir Putin var på konferens i Kazakstan för att träffa bland andra Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Karakulov och hans närmaste kollegor inom FSO var på plats för att kryptera och ordna säker kommunikation för presidenten.

På resans sista dag kunde han inte skjuta upp det längre. Tillsammans med sin fru och dotter, som också var på plats i Kazakstan, tog han sig ut till flygplatsen.

Planet försenat

Samtidigt som kollegor skickade meddelanden och undrade var han höll hus blev planet försenat.

– Jag vågade inte tänka på vad som skulle hända om vi greps. Min fru var nära sammanbrott, säger Gleb Karakulov.

SVT Nyheter har tillsammans med flera andra medier tagit del av intervjuer som den Londonbaserade grävredaktionen Dossier Center har gjort med avhopparen Gleb Karakulov.

Hör Karakulov berätta om flykten i videon ovan.

Om publiceringen

Dossier Center är en Londonbaserad grävredaktion som grundades 2017 av den ryska exil-oligarken och Putinkritikern Michail Chodorkovskij.

Redaktionen har tillgång till tusentals ryska databaser och har granskat och verifierat Karakulovs bakgrund.

Publiceringen är en del av researchen för serien ”Skuggkriget”, en kommande granskning av rysk underrättelseverksamhet i Norden av SVT, DR, NRK och Yle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.