Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska avhopparen vittnar om säkerheten runt Putin – i tre punkter. Foto: TT

Putin beställde fejkkortege – för att lura främmande makt

Uppdaterad
Publicerad

Identiska kontor, fejkade korteger och hemliga tåglinjer. SVT Nyheter har tagit del av exklusiva intervjuer med den ryska avhopparen Gleb Karakulov – som vittnar om Vladimir Putins knep för att förvilla utländska underrättelsetjänster.

Gleb Karakulov, som i över tio år var officer i Vladimir Putins säkerhetsstyrka, har upplevt en växande paranoia hos den ryska presidenten.

När Putin besöker sitt palats nära Sotji vid Svarta havet berättar Karakulov att hans stab brukar få det att se ut som att presidenten lämnar platsen.

– Man förbereder ett flygplan och en kortege kör iväg. Men i själva verket stannar Putin kvar i Sotji, säger Karakulov och fortsätter:

– Det är ett knep för att vilseleda utländsk underrättelsetjänst och för att förhindra att utsättas för mordförsök.

SVT Nyheter har tillsammans med flera andra medier tagit del av intervjuer som den Londonbaserade grävredaktionen Dossier Center har gjort med avhopparen Gleb Karakulov.

Hör Gleb Karakulov berätta mer i klippet ovan.

Om publiceringen

Dossier Center är en Londonbaserad grävredaktion som grundades 2017 av den ryska exil-oligarken och Putinkritikern Michail Chodorkovskij.

Redaktionen har tillgång till tusentals ryska databaser och har granskat och verifierat Karakulovs bakgrund.

Publiceringen är en del av researchen för serien ”Skuggkriget”, en kommande granskning av rysk underrättelseverksamhet i Norden av SVT, DR, NRK och Yle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.