Den franska inrikesministern Christophe Castaner. Arkivbild. Foto: TT

Stor ökning av antisemitiska handlingar i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Antisemitiska handlingar i Frankrike ökade med 74 procent under 2018. Totalt rapporterades det in 541 antisemitiska incidenter i fjol, meddelar den franska regeringen, skriver Euronews.

Under måndagskvällen besökte den franska inrikesministern, Christophe Castaner, en förort till Paris. Detta på grund av att ett träd planterat till minne av en ung judisk man som torterades ihjäl under 2006 hade huggits ned.

Väl på plats sa Castaner att ”antisemitism sprider sig som gift”.

– Jag måste säga, i regeringens namn, i presidentens namn, i Frankrikes namn, att vi sörjer minnet av Ilan Halimi. Precis som vi sörjde honom för 14 år sedan. Genom min närvaro, i republikens och regeringens namn, vill jag säga till varje enskild individ som gör ett religiöst val i detta land att de kommer att bli beskyddade, sa han.

Ökning av incidenter

Enligt Castaner ökade antalet antisemitiska handlingar med 74 procent under 2018. Från 311 rapporterade incidenter under 2017, till 541 under 2018.

Euronews reporter Damon Embling berättade i Good Morning Europe att antisemitiska handlingar nu är så utbrett att man tror att många incidenter inte rapporteras in.

Nedklottrade brevlådor

Tidigare i veckan skrev The Guardian att brevlådor i Paris med hyllningsporträtt av förintelseöverlevaren och politikern Simone Veil hade blivit nedklottrade med svastikor.

Personen som uppmärksammade klottret var konstnären Christian Guemy, som ligger bakom Simone Veils porträtt på brevlådorna i stadens 13:e distrikt. Något som han gjorde för att markera hennes begravning förra året.

”Den usla personen som förstörde min hyllning till förintelseöverlevaren Simone Veil borde skämmas”, skrev Guemy på Twitter under måndagen och visade samtidigt upp en bild på klottret.

Simone Veil arresterades som 16-åring av franska Gestapo i staden Nice och skickades därefter till koncentrationslägret Auschwitz tillsammans med sin familj. Under förintelsen förlorade Veil sin mamma, pappa och sin bror.

”Klottret kväljande”

På ön Ile Saint-Louis i centrala Paris hade man klottrat ordet ”juden” över hela fönsterna på ett bageri, skriver The Guardian.

Efter händelsen sa den franska regeringens representant för frågor gällande rasism, antisemitism och diskriminering ”att det man hade klottrat var kväljande”.

Förra året varnade premiärminister Éduard Philippe att Frankrike, vars nazistiska regim utvisade judar under andra världskriget, ”var långt ifrån att vara färdiga med antisemitism”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer