Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent reste till Agadez, där många migranter startar en farlig resa. Foto: SVT

Dramatisk ökning av migranter över Sahara efter brutet EU-avtal

Publicerad

I slutet av förra året sade militärjuntan i Niger upp ett avtal med EU om att förhindra migranter att ta sig genom landet för att försöka nå Europa. Nu ökar migrationen över Sahara dramatiskt, enligt organisationer.

– Vi jublade när de tog bort lagen mot migration, säger Ali som är researrangör för migranter.

När SVT besöker ökenstaden Agadez i Niger avgår konvojer med migranter. FN:s organisation för migration, IOM, har sett en dramatisk ökning sedan förbudet slopades i slutet av november förra året. Migranter som söker sig mot Algeriet har ökat med 34 procent och de som tar rutten mot Libyen har ökat med 93 procent.

Impopulärt avtal

Avtalet med EU slöts 2015 och har varit impopulärt på flera håll i Niger. Många tjänar sitt levebröd på migranterna och man tappade sina inkomster när migrationen förbjöds.

Men organisationer på plats menar att de flesta som reser över Sahara inte vill försöka ta sig till Europa. Och det är därför förbudet varit impopulärt.

– Majoriteten vi ser är människor som vill jobba i exempelvis gruvor i Algeriet och Libyen, säger Azizou Chebou från organisationen Alarme Phone Sahara, som specialiserat sig på att hjälpa migranter i nöd.

Men det är svårt att ge exakta siffror eftersom inte alla vill visa identitetshandlingar och heller inte alltid vill berätta vart de är på väg för organisationer som undersöker migrantflödena. Men migrationen från Afrika spås öka framöver.

Efter att förbudet hävdes organiseras konvojer som avgår varje vecka från Agadez.

– Konvojerna har gjort resorna över Sahara säkrare, säger Azizou Chebou från Alarme Phone Sahara.

Ökad migration framöver

Ali, som arrangerar resor för migranter, säger att människor från Västafrika ännu inte fullt litar på myndigheterna i Niger. Men han tror att migrationen mot Europa kommer öka successivt.

– Även med militäreskorter avkrävs stora mutor från migranterna vid vägspärrarna. Men många är villiga att betala för att försöka nå ett bättre liv i Europa, säger Ali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.