Alma var bara några månader gammal när hennes mamma tog henne till en näringsklinik i Aleppo eftersom hon bara vägde 3,3 kilo. Foto: Unicef

Dramatisk ökning av undernärda barn i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

FN-organet Unicef varnar för en dramatisk ökning av antalet undernärda barn i Syrien. Det snart fem år gamla inbördeskriget har gjort att levnadsförhållandena för befolkningen blivit betydligt sämre. Trots att Unicef är kraftigt underfinansierat satsar man nu på fler så kallade näringskliniker för barn.

Enligt FN:s barnfond Unicef är näringssituationen för barnen i Syrien allvarlig i hela landet. Men i tre städer, Aleppo, Hama och Deir ez-Zor, betecknas situationen som akut. Trots bristande resurser är organisationens mål att hjälpa 1,3 miljoner barn att få tillräckligt med näring i år. I den hårt drabbade staden Aleppo drivs en barnklinik av en hjälporganisation. Dit har den bara månader gamla flickan Alma förts av sin mamma. 

– När Alma kom till centret vägde hon bara 3,3 kilo och när vi började mata henne med plumpynut regelbundet blev hon bättre och ökade i vikt, berättar en av läkarna på Syrian Family Planning Center.

Behoven större än kapaciteten

Plumpynut är ett energirikt livsmedel som baseras på jordnötter och används mot hungersnöd. Anledningen till att allt fler barn drabbas av undernäring är bland annat att miljoner människor tvingats lämna sina hem, ett kollapsat sjukvårdssystem, försämrade levnadsförhållanden och brist på rent vatten och toaletter. Och trots att hjälpbehovet är så stort är Unicefs näringsprogram bara finansierat till tio procent. Behoven överstiger kapaciteten många gånger om. Men de som får hjälp är tacksamma.  

– Alma kom till kliniken tack vare Unicefs dörrknacknings-team. De analyserade henne och bedömde att hon behövde besöka centret, säger Almas mamma Salema Al-Rihawi. 

Fler kliniker öppnas

Unicef satsar nu på att motverka undernäringen i hela Syrien. Bättre behandlingsservice och mer utbildning av sjukvårdspersonal, volontärer och kvinnogrupper ska genomföras. Dessutom kommer 15 näringscentra inrättas i städerna Homs, Hama och Aleppo innan årets slut. Totalt kommer det då finnas 75 i hela landet. 

Unicef vädjar nu till omvärlden om mer pengar i kampen mot undernäring. När barnen får rätt hjälp blir de snabbt bättre. Det kan Salema Al-Rihawi intyga. Dottern Alma ökade snabbt i vikt när hon fick hjälp.

– Tack vare läkarna blev Alma mycket bättre. De tog hand om henne väldigt bra. Nu har hon varken diarré eller kräks, säger Salema Al-Rihawi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet