Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vinexperten Alf Tumble om hur Europas vingårdar påverkas av den senaste tidens dramatiska väder. Foto: TT/EPA

Extremvärmen hotar populärt vinområde: ”Ser inget vidare ut”

Uppdaterad
Publicerad

Vinodlingar är ett av många områden som påverkas av det pågående extremvädret – med bland annat europeiska värmerekord mitt i vintern och rekordkyla i USA. Enligt vinexperten Alf Tumble är det risk för mindre skördar och dyrare viner, särskilt i det drabbade Côte-du-Rhone.

– Det påverkar vinrankorna om det blir varmt, för då blir växtsäsongen mycket kortare, säger han.

Det nya året har inletts med värmeböljor och värmerekord i Europa. Något som inte bara oroat forskare utan också vinproducenter i populära vinområden.

Vinrankorna påverkas nämligen av värmen, då växtsäsongen blir betydligt kortare.

Klimatkrisen

– De blir stressade av mindre vatten. Det kan också bli mer alkohol i vinerna. Många känner nog till Côte-du-Rhone som följer Rhonefloden ända ner till Medelhavet. Där ser det inget vidare ut just nu. Det är overkligt ljummet, säger vinexpert Alf Tumble.

Förutom i södra Frankrike finns det även risk för torka i Spanien.

“Priserna går upp”

Enligt Alf Tumble kan värmeböljan göra att priser från framförallt mindre vinområden stiger.

– Det kommer kanske få folk att köpa från andra ställen. Châteauneuf-du-Pape, som också ligger i Rhône, där kommer nog priset att gå upp.

Han menar att det “definitivt” kan slå hårt mot mindre producenter.

– Det har varit många årgångar på rad med minskad skörd för framförallt mindre vinbönder. Det är en del familjeegendomar där man har ett litet antal hektar. Om man får hälften så stor skörd har man inga pengar till nästa år.

Värmeböljorna skulle enligt Tumble kunna påverka även den svenska vinproduktionen.

– Sveriges gynnas av att det är varmare väder, men det bör inte bli jättevarmt eller jättekallt för då blir det svårt. Men det var ju ingen som trodde att vi ens kunde odla druvor här för 20-30 år sedan.

Vädret ett orosmoln

Det är inte bara torka som är ett orosmoln för bönderna, utan även bristen på snö.

– Jag var nere i Italien för några veckor sedan och pratade med flera vinmakare som var väldigt orolig för att det inte kom regn eller snö. Nederbörden är lika viktig på vintern som på sommaren. Det är en stor stress i vingården.

Är du orolig?

Jag är orolig, men jag är mest orolig för klimatet som helhet och inte för att vinindustrin ska gå på knäna, för det tror jag inte att den gör. Man kommer hitta sätt att anpassa sig.

Vill du hålla koll på klimatet? Anmäl dig här till vårt klimatbrev. Få de viktigaste nyheterna, analyserna och reportagen om klimatkrisen direkt i din inkorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet