Student på väg in för att skriva inträdesprov i Peking. Foto: TT

Drönare sätts in mot skolfusk

Uppdaterad
Publicerad

De tuffa inträdesproven till universiteten får miljoner av kinesiska studenter att svettas – och vissa att fuska. Nu tar lokala myndigheter hjälp av allt från drönare till kontroller av fingeravtryck för att sätta stopp för myglet.

Pressen är enorm när nio miljoner kinesiska studenter sätter sig ned för att skriva tvådagarsprovet som kan komma att avgöra deras framtid.

Många tycks inte se någon annan utväg än att ta till fusk för att knipa en av de åtråvärda universitetsplatserna, exempelvis genom att med hjälp av en speciell penna fotografera frågorna och skicka dem till någon som kan förmedla svaret via en dold hörlur.

Kontrollerar signaler

Men nu har lokala myndigheter tagit upp kampen mot fuskarna. En drönare har satts in för att flyga över testcenter i staden Luoyang för att kontrollera att inga ovanliga signaler sänds ut från insmugglade apparater, skriver nyhetsbyrån AP. Under provets första dag ska dock inga sådana oegentligheter ha upptäckts.

Scannar näthinnor

Det finns också andra knep för att avskräcka fuskarna. I Guangzhou tar man hjälp av metalldetektorer för att hindra eleverna att ta in förbjudna föremål medan vissa städer i provinserna Henan, Sichuan och Liaoning scannar näthinnor och fingeravtryck för att verifiera provskrivarens identitet, skriver South China Morning Post.

Prov avgör framtiden

  • Sammanlagt ska 9,4 miljoner kinesiska studenter skriva tvådagarsprovet ”gaokao”. I vissa regioner skrivs provet under tre dagar. Resultatet avgör om studenten kan börja universitetet, fortsätta gymnasiestudierna ytterligare ett år eller om han eller hon måste försöka hitta ett jobb.
  • Pressen är enorm och många ägnar månader åt att plugga. Fusk är ett återkommande problem under provet.

Källa: Nyhetsbyrån Nya Kina

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.