Drottning Beatrix har abdikerat Foto: SVT

Drottning Beatrix har abdikerat

Uppdaterad
Publicerad

Drottning Beatrix har nu abdikerat och lämnat över tronen till Willem-Alexander, 46, som därmed blir den förste kungen i Nederländerna på mer än 120 år.

Det var en känslosam stund då Nederländernas drottning Beatrix skrev under sin abdikation i det kungliga slottet i Amsterdam tillsammans med sin son Willem-Alexander och hans hustru Maxima. En märkbart rörd Willem-Alexander kunde ses trycka sin mors hand i en känslosam stund då de båda fick tårar i ögonen efter att de skrivit under abdikationen. Även den nya drottningen Maxima, klädd i en krämfärgad kreation, var märkbart rörd av stunden.

Det nya kungaparets tre döttrar; prinsessorna Catharina-Amalia, Alexia och Ariane var närvarande och klädda i matchande gula klänningar och gula hårband.

Ny kung i Nederländerna

Utanför slottet väntade tusentals orangeklädda holländare, som följt signeringen på stora bildskärmar, på att få hälsa sin nya kung välkommen till tronen. Många höll upp skyltar med orden ”Tack Bea” och stämningen var hög när kungafamiljen kom ut på balkongen för att ta emot folkets jubel.

”Kära mamma!”

Beatrix – som numera återgått till att vara prinsessa tackade folket och presenterade sedan sin son som den nya kungen.

– Kära mamma!, ropade Willem-Alexander när han tillsammans med sin mor och Maxima kom ut på balkongen och tog emot folkets jubel. Han tackade Beatrix för ”33 rörande och intressanta år” och sa att de holländska folket var ”innerligt tacksamma för henne”.

En känslosam Beatrix sjöng nationalsången hand i hand med det nya kungaparet och lämnade sedan snabbt balkongen för att låta de tre prinsessorna komma ut i hennes ställe och vinka till folket tillsammans med det nya kungaparet.

Stor folkfest

Willem-Alexander tillträder tronen i eftermiddag i Nieuwe Kerk. På plats i Amsterdam är representanter från flera europeiska kungahus, däribland kronprinsessan Victoria och prins Daniel. En miljon besökare väntas strömma till Amsterdam för att vara med i firandet. Folkfester och arrangemang på gatorna hålls under dagen i flera städer runt om i landet.

Tronföljare efter Willem-Alexander blir äldsta dottern Catharina-Amalia, nio år.

På måndagen höll den populära drottning Beatrix ett tv-sänt tal då hon tackade för folkets stöd och kärlek som gett henne styrka att sitta på tronen under 33 år.

– Utan ert hjärtevärmande och uppmuntrande stöd och uppskattning skulle bördorna, för de har funnits, ha tyngt mig, sa den abdikerande drottningen.

Under måndagen hölls även en galamiddag i drottningens i det nyrenoverade Rijksmuseum, där kungligheter från hela världen närvarade.

Mer än 10 000 poliser har kallats in i Amsterdam och bombhundar finkammade i sista stund området framför slottet. Enligt polisen har 70 personer gripits sedan i går, rapporterar TT .

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny kung i Nederländerna

Mer i ämnet