SVT:s korrespondent Malin Syrstad bevakar festligheterna i Amsterdam. Foto: Ronald Verhoeven

”Folk är lyckliga över den nya kungafamiljen”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s korrespondent Malin Syrstad var på plats på Damplatsen framför kungliga palatset när drottning Beatrix abdikerade och tog emot folkets jubel.

I ett orangefärgat hav bland hurrande holländare klädda i uppblåsbara kronor och orangea peruker befann sig SVT:s korrespondent i folkfesten som välkomnade den nya kungafamiljen och tackade den avgående drottningen.

– Det var väldigt hög stämning, folk sade till mig att de var lyckliga. De tycker att drottningen har gjort ett jättebra jobb men också att det är dags för henne att lämna över så att hovet kan moderniseras, säger Malin Syrstad.

Ny kung i Nederländerna

Modern kung

Willem-Alexander har redan gjort klart att han vill ha ett modernt styre och uttryckt att han vill att folk ska kunna kalla honom vad de vill för att känna sig bekväma.

– Jag vill vara en kung som kan ena samhället och vara representativ för 2000-talet, har Willem-Alexander tidigare sagt enligt BBC.

– Folk väntar sig att hovet nu ska bli friare och mindre strikt, säger Malin Syrstad.

Populärt hov

Hovet är mycket populärt i Nederländerna och drottningen har kärleksfullt kallats Drottning Bea. I dag tackades hon av 25.000 besökare som samlats på Damplatsen på den så kallade Drottningdagen.

– Dagen firas av tradition av holländarna då det är Beatrix mors födelsedag. Det brukar vara loppmarknader och folkfest. Men i dag var det upphöjt till hundra, säger Malin Syrstad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny kung i Nederländerna

Mer i ämnet