Nye kungen av Oranje

Uppdaterad
Publicerad

När drottning Beatrix abdikerar har hon suttit på Nederländernas tron i 33 år. Hennes son Willem-Alexander blir landets nye kung och vill att monarkin ska vara i takt med tiden.

Nederländerna gör sig redo för en färgsprakande fest som naturligtvis kommer att gå i nationalfärgen orange. Så mycket vet de flesta som har följt det holländska fotbollslandslagets öden och äventyr. Men inte alla vet varför.

Kung för sitt namn

Ny kung i Nederländerna

Nederländernas blivande kung har inte bara turen att ha en frisyr som går åt det morotsfärgade håret. Även hans namn påminner om landsfadern Vilhelm av Oranien som blev ståthållare i Nederländerna 1572. Tillnamnet Oranien hänger samman med den franska staden Orange som ingick i det område Vilhelm ärvde efter sin kusin.

Det som gjorde Vilhelm till Nederländernas egen Gustav Vasa var dock hans avgörande roll som ledare av den folkliga resningen mot det spanska väldet av vilket Nederländerna var en del. Upproret ledde så småningom till seger och de Förenade provinserna trädde snart fram som Europas nya ekonomiska stormakt. Sedan dess är Vilhelm av Oranien landsfader och landets nationalfärg ska liksom nationalsången Wilhelmus minna om hans bedrifter.

Vill vara modern

Willem-Alexander har sagt sig vilja bli en kung för 2000-talet. I planen för att klara det vill den nye kungen låta folk tilltala honom som de själva vill och han har också avböjt ett traditionellt kungligt namn i stil med Willelm IV. Men det mest moderna med den nye kungen är förstås att han tillträder medan hans mor drottning Beatrix fortfarande är i livet.

Det skedde visserligen även vid det förra tronskiftet då Beatrix mor Juliana abdikerade till förmån för sin dotter, men bland Europas övriga kungahus är det här fortfarande kontroversiellt.

Partyprins med flygcertifikat

Willelm-Alexander har gjort sig känd som en skojfrisk herre som särskilt under studietiden i Leiden gärna festade loss rejält med sina studiekamrater. Han har också återkommande uppträtt under aliaset W.A. van Buren, bland annat när han deltog i New York City Marathon och vid andra idrottsevenemang som den klassiska skridskotävlingen Elfstedentocht (elvastädersloppet).

Willelm-Alexander är också utbildad pilot och spakar gärna själv det holländska hovets eget flygplan. Han har också flugit som frivillig i Afrika för forskningsstiftelsen AMREF och för Kenyas viltvårdsorganisation.

Kontroversiellt hotellprojekt kastar skuggor

Något som knappast kan sägas kvala in på den blivande regentens lista över goda meriter är den så kallade Machanguloaffären. Upprinnelsen till den var att Willelm-Alexander tillsammans med sin hustru Máxima 2008 valde att investera i byggandet av en ekologisk semesteranläggning i Mozambique. I stället för att skänka utveckling och arbetstillfällen, uppstod kontroverser och anklagelser om korruption hos en av entreprenörerna på plats.

Dessutom försenades byggandet av flera av de välfärdsinrättningar som skulle komma lokalbefolkningen till godo, däribland skolor och vårdinrättningar. Det hela slutade med att dåvarande premiärministern Jan Peter Balkenende tvingades besvara frågor om kronprinsparets förehavanden i det nederländska parlamentet. Till slut sålde Willelm-Alexander och Máxima de hus som hade byggts klart och avslutade sitt engagemang i projektet.

Nederländerna rustar för fest

I Amsterdam har stora delar av staden klätts i orange och i den nederländska flaggans färger blå-rött-vitt. Inte mindre än 800.000 människor väntas söka sig till festandet i staden, vilket inte vill säga lite, eftersom Amsterdams egen befolkning bara uppgår till omkring 1,3 miljoner människor. Många har också valt att övernatta på några av de centrala platser i staden där någon av de många ceremonierna utspelas, allt för att få en skymt av landets nya kungapar.

Fakta

Så blir Willem-Alexander kung

På valborgsmässoafton abdikerar Drottning Beatrix och sonen Willem-Alexander blir kung. Här är programpunkterna:

Kl 10:00: Drottning Beatrix skriver under sin abdikation i Kungliga slottet i Amsterdam och återtar sin tidigare titel som prinsessa. Sonen Willem-Alexander, 46 år, blir kung.

 Kl 10:30: Kungen, drottning Máxima, deras tre barn och prinsessan Beatrix framträder från slottets balkong och håller korta anföranden till allmänheten.

Kl 14:00: Willem-Alexander installeras vid en ceremoni i Nieuwe Kerk (Nya kyrkan), dit gäster från hela världen, inklusive kronprinsessan Victoria och prins Daniel, anlänt redan vid 12-tiden.

Kl 15:30: Kungen håller mottagning på slottet.

Kl 19:30: En specialskriven ”kungssång” framförs av 50 nederländska artister via länk från Rotterdam.

Kl 19:45: Kungafamiljen ger sig ut på en trekvartslång kanaltur runt Amsterdam.

Kl 21:15: Allmänt party på Museumplein (Museitorget) ända till midnatt.

Källa: TT-AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny kung i Nederländerna

Mer i ämnet