Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lämnar drottningens kista residenset i skotska Balmoral. Foto: TT/AFP

Drottning Elizabeth ute på sista färden

Uppdaterad
Publicerad

Drottning Elizabeths sista resa genom Skottland går i kortege.

Tusentals britter hedrar drottningens flagg- och blomdraperade kista utefter vägarna genom de skotska högländerna.

För sista gången lämnade drottningen sitt älskade slott Balmoral i Aberdeenshire. Kortegen med hennes kista i första fordonet följt av hennes personliga vagn inledde resan på söndagsförmiddagen.

– Det är slutet på en era, det är ett stort ögonblick för landet och hela världen, säger Nia Gray-Wannell, som åkt till Balmoral med sina två barn för att hedra drottningen.

Drottning Elizabeth 1926-2022

Söndagens avfärd från kungafamiljens skotska residens markerar starten på en nationell sorgeperiod som kulminerar med drottningens begravning den 19 september.

Det svarta fordonet med den framlidna regentens ekkista färdades till Edinburgh, där sörjande under två dagar ska kunna hylla drottningen och säga farväl. Kistan ställs i Palace of Holyroodhouse, den brittiska regentens officiella palats i Skottland, över natten till måndagen.

Den högtidliga resan tar sex timmar.

Utefter vägrenar, på övergångsbroar i samhällen samlades sörjande för att ta farväl. Under resan, via Aberdeen, Dundee och Perth, stod undersåtar med hattar, kepsar och mössor i hand av respekt utefter de annars tomma vägarna.

– Vi lever historia just nu, säger Laura Burns som planerar att försöka se drottningens kista under färden till Edinburgh.

På tisdag flygs därefter kistan till London inför begravningen. Prinsessan Anne följer sin mors kista på flygfärden söderut. Enligt brittiska medier väntas minst en miljon människor besöka Westminsterpalatset, där drottningen kommer att ligga på lit de parade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drottning Elizabeth 1926-2022

Mer i ämnet