Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Prins William prins Andrew, prins Edward och Sophie, grevinna av Wessex, anländer till slottet Barmoral. Foto: Paul Reid/EPA/TT

Drottningens sista timmar – så tog sig familjen till Balmoral

Uppdaterad
Publicerad

En kunglig ikon har gått ur tiden – drottning Elizabeth II är död. Två av drottningens barn var på plats vid slottet Balmoral när hon dog, övriga hann inte dit i tid för att ett sista farväl. Här listar SVT Nyheter de viktigaste klockslagen under torsdagen, alla tidsangivelser är i svensk tid.

13.00. De första tecknen på att något var på väg att hända märktes redan vid 13-tiden i det brittiska parlamentet, skriver The Guardian. Då meddelades den nya brittiska premiärministern Liz Truss om drottningens hälsotillstånd, som just då satt och lyssnade på Labours ledare Keir Starmer.

13.30. Vid 12.30 lokal tid, 13.30 svensk tid, meddelade det hovet i ett pressmeddelande att drottning Elizabeth II övervakas av läkare vid slottet Balmoral i Skottland.

”Drottningens läkare är oroliga för hennes majestäts hälsa och har rekommenderat att hon fortsatt hålls under läkaruppsikt” skriver Buckingham Palace”.

13.39. Premiärministern Liz Truss kommer med ett första officiellt uttalande:

”Hela landet är djupt bekymrade över nyheterna från Buckingham Palace – folkets tankar finns hos drottningen och hennes familj”.

14.00. Uppgifter börjar spridas om att högt uppsatta medlemmar ur kungahuset är på väg till Balmoral. Samtidigt börjar folk att samlas utanför Buckingham Palace i London och vid Windsor Castle i Berkshire. På plats vid Balmoral finns redan två av drottningens barn, prins Charles som anlänt vid 11.27. med helikopter. Hans hustru Camilla ska ha befunnit sig vid egendomen Birkhall i Skottland och anlände till slottet med bil.

Enligt uppgifter i brittisk press var prinsessan Anne sedan en tid tillbaka på plats vid Balmoral och fanns därmed vid sin mammas sida när hon dog.

Någon gång under eftermiddagen, exakt klockslag är ännu inte känt, avled drotting Elizabeth II, 96 år gammal.

17.30. Premiärminister Liz Truss informeras av kabinettssekreteraren Simon Case att drottningen har avlidit.

18.00. Vid den här tiden anländer sönerna prins Andrew och prins Edward med makan Sophie till Balmoral. Även barnbarnet prins William anländer.

19.30. Hovet meddelar dödsbeskedet. ”Drottningen dog fridfullt på Balmoral under eftermiddagen” – på kort tid sprids nyheten världen över och kungligheter och statschefer världen över skickar sina kondoleanser till Storbritannien.

20.04. Kung Charles första officiella uttalande görs där han sörjer sin mor drottningens död.

20.52. Strax innan nio på kvällen svensk tid anländer ytterligare ett av drottningens barnbarn, prins Harry, till Balmoral. Inledningsvis rapporteras det att även hans hustru Meghan var med på privatjetet men det har därefter bekräftats att han flög själv. Han befann sig därmed i luften när hans farmor dog och hann inte fram för att ta farväl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.