Drottning Silvia inviger i dag det första barnahuset i Tyskland. Foto: Ingrid Thörnqvist/SVT

Drottning Silvia exporterar svenska barnahus till Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Drottning Silvia inviger i dag det första barnahuset i Tyskland. I ett barnahus tas barn och ungdomar in för polisförhör efter en anmälan om misshandel eller sexuella övergrepp. Alla berörda myndigheter finns där för att snabbt kunna agera för barnets bästa.

Drottningens organisation World Childhood Foundation var med och startade det första barnahuset i Linköping 2005. Nu finns det 32 barnahus i Sverige och idén håller på att spridas till många länder inom EU.

Till ett barnahus kommer barn för polisförhör i en barnanpassad miljö. I stället för att barnet ska upprepa sin berättelse flera gånger kommer andra inblandade som socialsekreterare, åklagare och barnläkare dit för att lyssna och snabbt kunna ge barnet stöd och besluta om insatser.

Fler länder på gång

Island var först ut, efter amerikansk förebild. I Finland, Polen, Baltikum och Storbritannien är barnahus på gång.

– Vi vill att barnahusen blir verklighet i hela EU. Det är ett extremt bra sätt för alla inblandade myndigheter att hjälpas åt för barnets bästa med snabba insatser för utsatta barn, säger Turid Heiberg, som leder arbetet i Östersjöstaternas råd.

-  Vi har hjälpt till i Moldavien, Polen, Vitryssland, Brasilien och även Sydafrika att driva de här frågorna, säger Ulrikah Reihs på Childhood.

Plikt att anmäla

Hon anser att anmälningsplikten är viktig så att fler utsatta barn uppmärksammas och får hjälp. I Sverige är personal på skolor och förskolor sedan 2001 skyldiga att polisanmäla om man misstänker att ett barn utsatts för våld och övergrepp.

Antalet anmälningar om misshandel mot barn har ökat med över 30 procent sedan 2008, enligt Brottsförebyggande rådets statistik.

I Sverige har antalet anmälda brott mot barn ökat med mer än 30 procent sedan 2008, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Foto: SVT Design

– Ökningen beror på att fler brott anmäls och på att samhället har blivit bättre på att se barns situation, säger Turid Heiberg från Östersjöstaternas råd.

– Vi vill gärna ha en tydlig barnahuslag i Sverige så att alla barn i hela landet får rätt till samma bemötande, anser Anneli Larsson, på Barnafrid, ett nationellt kunskapscenter knutet till Linköpings universitet.

Fakta: Drottning Silvias uppdrag

Drottning Silvia grundade 1999 World Childhood Foundation, en stiftelse som arbetar för att förbättra villkoren för barn som utsätts för våld och sexuella övergrepp runt om i världen.

Projekt i 16 länder

Childhood har systerstiftelser med kontor i Sverige, Tyskland, USA och Brasilien och stödjer omkring 100 projekt i 16 länder. Childhood arbetar med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn genom att ge stöd åt lokala organisationer och projekt som till exempel Barnrättsbyrån i Stockholm och Umeå. Där kan barn få stöd och hjälp med kontakt med myndigheter.

Kampanjer

Childhood arbetar också med kampanjer som till exempel Resekurage, där semestrande svenskar uppmanas att anmäla till svensk polis om de under resan misstänker att barn utnyttjas sexuellt.

Mentorer för ungdomar

Drottningen är också grundare av det internationella nätverket Mentor Foundation som arbetar emot droger. Mentor Foundation genomför projekt i 70 länder och har sedan starten nått ut till över 2,5 miljoner barn och ungdomar. Mentororganisationerna arbetar med olika typer av mentorskap med vuxna förebilder för ungdomar.

Demensutbildningar

1996 startade drottningen Silviahemmet som bedriver dagverksamhet och även utbildar vårdpersonal som arbetar med dementa. Silviahemmet arbetar med att certifiera samtliga svenska kommuners äldreomsorg där hela vårdkedjan utbildas. En särskild magisterutbildning för läkare i demensvård har startats och även kurser för arbetsterapeuter, fysioterapeuter och biståndshandläggare.

Export av demensappar

Kunskapen om demens exporteras nu till många andra länder. Swedish Care International är ett företag som är knutet till Silviahemmet som säljer appar som Dementia support och Elderly care där kunskap om hur man arbetar med dementa lärs ut.

Nytt bostadskoncept

För några år sedan startade drottingen SilviaBo, ett boendekoncept med vanliga lägenheter funktionellt anpassade för dementa. Idén har utvecklats tillsammans med Ikea.

Forskning om funktionshindrade ungdomar

Drottningen är också ordförande i Kungaparets bröllopsfond, som stödjer forskning inom idrott för ungdom med funktionshinder, och i forskningsstiftelsen Drottning Silvias jubileumsfond.

Beskyddare

Hon är beskyddare och hedersledamot i rader av organisationer, som Barncancerfonden och Rädda Barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.