Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder släppta av den ukrainska analysgruppen Deepstate visar attacken öster om Cherson. Hör militäranalytikern Jörgen Elfvings analys. Foto: Deepstate, Simon Krona

Dubbla blodiga attacker mot ryska träningsläger

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna har Ukraina utfört två attacker mot ryska träningsläger i Cherson och Donetsk med ovanligt många offer som följd. Uppskattningar gör gällande att omkring 120 ryssar dödats eller skadats.

– Att samla personal i större antal inom räckvidden för motståndarens artilleri eller Himars är synnerligen klantigt, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant.

På tisdagen rapporterade flera oberoende ryska medier att ett stort antal ryska soldater dödats i en ukrainsk robotattack i närheten av staden Volnovakha i Donetskregionen. Videoklipp visar högar med ihopsamlade vapen, omgivna av ett flertal uniformerade kroppar.

Soldaterna, som ska ha tillhört Rysslands 36:e motoriserade brigad från Transbajkal, uppges ha stått uppställda för att ta emot ett besök från generalmajor Oleg Moiseev när de träffades.

Kriget i Ukraina

Ryska iStories, en oberoende sajt för grävande journalistik, har publicerat en bild av en handskriven namnlista över de döda i attacken. Enligt den ska 68 soldater ha dött. Namnen på 65 av dem har verifierats, skriver iStories.

Varken ukrainska eller ryska myndigheter har bekräftat händelsen, men guvernören i Transbajkal via Telegram meddelat soldaternas anhöriga att ”ingen kommer att stå utan hjälp och stöd”.

”Informationen som sprids är opålitlig och kraftigt överdriven”, skriver han på Telegram.

Ny attack dagen efter

En talesperson för den ukrainska militären säger att man på onsdagseftermiddagen slog till mot en samling ryska trupper på sandbankarna öster om staden Cherson på onsdagen.

Drönarfilmer, först publicerade av den ukrainska analysgruppen Deepstatemap, visar hur flera klungor av ryska soldater träffas av beskjutning.

– Minst 60 inkräktare kommer garanterat inte återgå till sina stridspositioner, säger Nataliya Gumenyuk, talesperson för den ukrainska militären i syd, till ukrainska medier.

Platsen, geolokaliserad av SVT Nyheter, ligger nära det ukrainska brohuvudet vid Krynkyj på Dneprs östra strand. Enligt Gumenyuk användes området som ett träningsläger för soldater som skulle skickas dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet