Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sista bilderna innan reträtten från Avdijivka. Bilderna skildrar före och efter – dag för dag. Foto: Ukrainas 3:e anfallsbrigad

Soldaternas bilder visar reträtten från Avdijivka

Uppdaterad
Publicerad

Det blodiga slaget om Avdijivka fick ett slut i helgen med en turbulent ukrainsk reträtt. Kritik riktas nu mot ledningen för att ha fattat beslutet att överge staden för sent.

”Det handlade bara om överlevnad. En kilometer tvärs över fältet. Ett gäng blinda katter styrda av en drönare. Fiendens artilleri. Vägen till Avdijivka är full av våra lik”, skriver en ukrainsk soldat på Instagram.

Ryssarna har nu kontroll över hela Avdijivka och den ryska flaggan hänger i stadens centrum.

De brutala striderna om staden tog i veckorna en vändning till ryssarnas fördel efter genombrott in i dess bebyggda områden i syd och norr. Ryssarna, som utan framgång försökt att omringa Avdijivka såg till sist ut att vara nära att lyckas.

Kriget i Ukraina

På fredagen meddelade ukrainarna att man slagit till reträtt, först från ställningar i syd – och timmar senare från staden i sin helhet.

Uppgifter: Svårt och blodigt

Videoklipp, uppladdade av kvarvarande ukrainska soldater, visar intensiv rysk beskjutning och strider i flera riktningar. Ryssarna ska särskilt ha riktat in sig mot försvararna i stadens koksverk.

Soldater uppger för ukrainska medier att reträtten på sina håll var oordnad och panikartad. De retirerande ukrainarna ska ha förföljts av rysk artillerield.

Flera berättar hur de såg sina kamrater bli dödade och vittnar om både tillfångataganden och kvarlämnad utrustning.

”Vid operationens sista skede och under pressen från dominanta fiendestyrkor blev ett antal ukrainska soldater tillfångatagna”, bekräftade Ukrainas militär på söndagen.

Flera bedömare uppger för The Kyiv Independent att de anser att reträtten var blodigare än nödvändigt. Enligt dem är det svårt att förstå varför den inte skedde tidigare.

Antalet stupade oklart

Det exakta antalet ukrainska och ryska förluster under striderna om staden är okänt. Ukraina hävdar att fler än 47 000 skadade och dödade ryska soldater sedan den 10 oktober, en siffra som inte går att verifiera.

Som jämförelse gjorde en amerikansk uppskattning i mitten av december gällande att fler än 13 000 ryssar dödats och skadats vid Avdijivka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet