Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
VARNING FÖR OBEHAGLIGA BILDER. Den skadade Ivan ringde sin syster och berättade att han och andra ukrainska soldater blivit omringade. Foto: privat

Ukraina: Skadade soldater gav upp – hittades döda i Avdijivka

Uppdaterad
Publicerad

Flera skadade ukrainska soldater lämnades kvar under reträtten från Avdijivka i helgen. Detta enligt militären efter löften från ryssarna om att inte skada dem. Nu anklagas Ryssland för att ha dödat soldaterna och åklagare har inlett en förundersökning om krigsbrott.

Soldaternas enhet ska länge ha försvarat den så kallade ”Zenitpositionen” i södra Avdijivka. När ordern om att dra sig tillbaka kom stannade en handfull kvar, alltför skadade för att röra sig bakåt.

Men efter mer än ett dygn hade fortfarande ingen kommit för att plocka upp dem, berättar anhöriga som då ringdes upp av soldaterna, det skriver ukrainska Slidstvo.

Kriget i Ukraina

Brigaden uppger på Facebook att positionen var omringad och att man därför tog kontakt med ryssarna gällande de skadade. Enligt dem ska ryssarna i enlighet med krigets lagar ha lovat att evakuera soldaterna.

Anklagar Ryssland för krigsbrott

Men enligt både anhöriga till tre av männen samt en av deras kamrater från brigaden så ska de kort därefter ha dödats av ryssarna. Detta efter att de delvis kunnat identifiera kropparna i ett klipp som publicerats i ryska kanaler efter den ukrainska reträtten.

”Den ryska armén är terrorister och krigsbrottslingar som dödar obeväpnade skadade”, skriver 110:e bataljonen i sitt inlägg.

Ukrainska åklagare uppgav på måndagen att man inlett en förundersökning om misstänkt krigsbrott. Dmytro Lubinets, det ukrainska parlamentets ombudsman för mänskliga rättigheter, uppmanar FN och Röda korset att utreda omständigheterna kring händelsen.

Ryska myndigheter har ännu inte kommenterat anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet