Dubbla skandaler kan sänka guvernör Andrew Cuomo

Uppdaterad
Publicerad

New Yorks guvernör Andrew Cuomo blev under coronapandemins början en respekterad röst som profilerade sig som en kritiker av Donald Trumps coronahantering. Men nu utreds han för att ha försökt mörka statistik coronarelaterade dödsfall. Dessutom anklagas han för sexuella trakasserier av tre kvinnor.

När spridningen av covid-19 tog fart i USA förra våren blev Andrew Cuomo för många en sorts symbol för det demokratiska partiets motstånd mot dåvarande president Donald Trumps hantering av pandemin. 63-årige Cuomo dök ständigt upp i medier där han berättade om vilka åtgärder hans delstat New York vidtog i kampen mot viruset.

Men i januari kom en rapport om att dödssiffran i covid-19 för vårdboenden i delstaten låg på över 15 000 personer – betydligt fler än den officiella statistiken, som vid tillfället låg på omkring 8 500 dödsfall på för boenden på vårdhem. Detta har följts av fler granskningar i medier. Enligt en artikel i New York Times ska medarbetare till Cuomo ha utelämnat dödsfall på boenden av den här typen i en offentlig rapport. Tidningens källor gör gällande att mörkläggningen började redan i juni 2020.

Cuomo nekar

Cuomo själv har sagt att diskrepansen i siffrorna beror på en eftersläpning i rapporteringen av dödsfall, men han förnekar att det handlar om en medveten mörkläggning. Men härvan har fått flera av hans partikamrater att kräva hans avgång och federala åklagare har inlett en utredning av hans hantering av dödssiffran.

Parallellt med detta anklagas Cuomo för sexuella trakasserier av tre kvinnor. Det handlar både om oönskad beröring och sexuella inviter och anspelningar, rapporterar The Guardian. Cuomo hävdade vid en presskonferens tidigare i mars med anledning av anklagelserna att han inte haft för avsikt att medvetet kränka någon av de tre kvinnorna.

– Jag förstår nu att jag agerade på ett sätt som fick människor att känna sig obekväma, sa han.

Även dessa ärenden har fått juridiska konsekvenser och utreds nu av New Yorks delstatsåklagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer