Foto: TT

Duterte hotar kasta folk från helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Nu hotar Filippinernas president Rodrigo Duterte att kasta ut korrupta regeringstjänstemän från en helikopter.

– Om du är korrupt kommer jag att hämta dig till Manila med helikopter, och jag kommer att kasta ut dig. Jag har gjort det förut, varför skulle jag inte göra det igen? säger Duterte, som påstår att han en gång knuffat ut en kinesisk man, misstänkt för våldtäkt och mord, från en helikopter.

Uttalandet kommer från ett tal som Duterte höll på tisdagen, bara veckor efter att presidenten erkänt att han under sina 22 år som borgmästare i staden Davao själv dödat tre misstänkta brottslingar.  

”En skröna”

Duterte berättade att han brukade åka runt och patrullera stadens gator på motorcykel och leta efter mål för att statuera exempel för polisen.

Filippinernas blodiga drogkrig

Människorättsorganisationer har tidigare anklagat presidenten för att ha lett dödsskvadroner i Davao, som dödade mer än 1.000 misstänkta brottslingar.

Exakt var och när helikopterincidenten som Duterte nu berättat om inträffat är oklart. Presidentens talesperson Ernesto Abella sa efter talet att det hela i själva verket är en ”skröna”, utan att utveckla sitt svar ytterligare.

5.900 har dödats

Sedan president Duterte tillträdde i juli i år har över 5.900 människor dödats i Filipinernas blodiga krig mot drogerna.

Enligt officiella siffror från landets polis har 2.086 människor dödats i polisräder och 3.841 människor har dödats av okända gärningsmän, bland annat via utomrättsliga avrättningar utförda av medborgargarden

Samtidigt har över 40.000 missbrukare och langare gripits under samma tidsperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filippinernas blodiga drogkrig

Mer i ämnet