Foto: TT

Duterte svänger i HBTQ-frågor

Publicerad

Filippinernas president Rodrigo Duterte, som tidigare sagt sig vilja tillåta äktenskap mellan HBTQ-personer, ändrar nu uppfattning i frågan och menar att ickebinära könsuppfattningar strider mot katolska värden.

Duterte har tidigare sagt att han ”inte har något emot homosexuella”, och tillagt att han har flera släktingar som är homosexuella. Under sin tid som borgmästare i Davao utmärkte han sig som tillmötesgående i HBTQ-frågor, stiftade lagar mot diskriminering och frågan om samkönade äkteskap kommenterade han som någonting ”bra... alla förtjänar att vara lyckliga”, rapporterar BBC.

”Deras kultur”

Men under ett tal i söndags är det annat ljud i skällan.

Filippinernas blodiga drogkrig

– Du kan vara han eller hon, säger han som kommentar till en artikel Time Magazine om transpersoner i USA.

– Det där är deras kultur. Den är inte applicerbar på oss. Vi är katoliker och det finns en kulturell kod som säger att du endast kan gifta dig med en kvinna, säger han och tillägger:

– Var än Gud placerar dig, stanna där. Rör inte till det... Du suddar ut det gudomliga gapet mellan kvinna och man.

”Liberala västerländska värderingar”

Duterte har tidigare i tidigare uttalanden uppmanat omvärlden att inte lägga sig i landets nationella angelägenheter. De våldsamma aktionerna mot narkotikaanvändning, där väpnade patruller med regerings goda minne dödat minst 8.000 personer, har uppbådat stora protester från bland annat FN.

– De liberala västerländska värderingar som påtvingas en asiatisk nation som vill folkets bästa är både okänsliga och visar på en brist på förståelse för mångfalden av global kultur, kommenterade Dutertes talesperson Ernesto Abella kritiken från världssamfundet.

Duterte har i samband med att hans realpolitiska projekt kritiserats kallat FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-moon för en ”idiot”, påve Franciskus för ”horunge” och sagt åt USA:s förre president Barack Obama att ”dra åt helvete”.

Erbjuder enkla lösningar

Av Filippinernas 94 miljoner invånare beräknas omkring 80 miljoner bekänna sig till katolicismen. Men trots hetska uttalanden mot religionens högst stående ämbete har presidenten ändå starkt stöd av hemmaopinionen.

Duterte har gått till val på att profilera sig som en handlingens man, på att vilja göra upp med kriminalitet och genom att ha pekat ut dödandet av kriminella som lösningen.

Att han nu utmålar HBTQ-personer som avvikande från landets religiösa identitet är ytterligare ett utspel i linje med den nationalistiska retorik han använder för att separera landet från vad han kallar ”västerländska värderingar”.

Samkönande äktenskap är inte tillåtna enligt filippinsk lag, men Duterte har tidigare sagt sig vilja ändra på detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filippinernas blodiga drogkrig

Mer i ämnet