Ingen kommer undan. I presidentens Operation Double Barrel har 23 397 drogmisstänkta redan gripits, och trängs nu i svårt överbefolkade fängelser. Men tillslagen fortsätter. Foto: Nicolai Zellmani/SVT

Dutertes motståndare ifrågasätts och hotas

Publicerad

Samtidigt som omvärlden förvånas över de många dödsoffrena i Filippinernas drogkrig är president Duterte fortsatt populär i landet. Hans främsta motståndare ifrågasätts, anklagas till och med själva för drogbrott eller mordhotas.

Än är stödet för Rodrigo Duterte starkt på hemmaplan, det visar alla opinionsundersökningar så här långt. Men presidenten fortsätter att chocka omvärlden med sina allt mer bisarra uttalanden.

I ett av dem jämför han sig med Hitler.

– Hitler dödade miljoner judar. Vi har miljoner drogmissbrukare. Jag skulle gladeligen slakta dem, sa Rodrigo Duterte häromveckan.

Den filippinska polisen har utfört över 25.000 drogoperationer, och de är en av världens just nu mest ifrågasatta poliskårer. Vi är uppe i 46 döda om dagen -  och våldsamheter som mest påminner om ett krig. Men polisen hävdar att nästan alla som dödats i operationerna har blivit skjutna i rena nödvärnssituationer.

Oppositionen ifrågasätts

Den lilla opposition som finns i Filippinerna ifrågasätts och deras makt kringskärs. I senaten avlöser spektakulära debatter och presskonferenser varandra.

Den tyngsta kritikern; senator Leila de Lima, har just förlorat ordförandeposten i Kommissionen för mänskliga rättigheter och anklagas nu oväntat för drogbrott själv.

Hon håller ett glödande försvarstal i senaten.

– Jag har fått allt kastat mot mig av president Duterte och hans anhängare. Det enda jag inte fått över mig är en diskbänk. Men jag väntar fortfarande på diskbänken också, säger hon.

”Jag vill att dödandet upphör”

Leila de Lima redogör för de tidigare misstankarna mot president Duterte och att han ska ha sanktionerat dödande av drogmisstänkta i staden Davao i södra Filippinerna, staden där Duterte var borgmästare i över två decennier, innan han blev president.

I en exklusiv intervju med SVT i samband med hennes avskedstal säger Leila de Lima att hon inte tänker ge upp; trots att hon hotas till livet.

– Jag ger aldrig upp. Jag vill att dödandet upphör nu. Jag hoppas att vårt folk gradvis ska vakna och förstå att det här är fel, säger hon bekymrat.

Men hon är inte nödvändigtvis för ett totalt stop av antidrogkampanjen.

– Kampanjen kan fortsätta, och den kan lyckas. Även utan att helt förstöra liv, säger Leila de Lima.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filippinernas blodiga drogkrig

Mer i ämnet