Sabra Newby, kommunchef i Reno, uppmanar allmänheten att ringa djurskyddet om de ser duvan med en sombrero på huvudet. Bilden publicerades på hennes twitterkonto @sabrasireen. Foto: Sabra Newby

Duvor med fastlimmade hattar väcker starka känslor i USA

Publicerad

En duva med en liten hatt. Vid första anblick må det verka harmlöst, men hatten har limmats fast på fågeln och djurvårdare beskriver det som ”skadligt och inhumant”. Först sågs de i Las Vegas, nu går en duva med sombrero runt i Reno – och allmänheten uppmanas att agera, skriver ABC News.

”Så jag är ute på fältet på en åktur tillsammans med parkeringsvakterna, och vad ser jag? Det verkar vara en duva med en sombrero...”

Orden kommer från Sabra Newby, kommunchef i staden Reno, som på sitt Twitter-konto publicerat en bild på duvan i fråga, rapporterar ABC News.

– Även om det är konstigt eller roligt så är det fortfarande inhumant, säger Sabra Newby i ett uttalande till tv-stationen Kolo.

Det var i onsdags som kommunchefen Newby publicerade det här inlägget på sitt Twitter-konto. Foto: Skärmbild från Twitter

En duva avled i Las Vegas

Det är inte första gången som duvor med hattar syns på amerikanska gator. Senast i december förra året upptäcktes tre duvor med små cowboyhattar i Las Vegas. Djurvårdare uppgav i veckan att en av dem har dött, skriver nyhetsbyrån AP.

Enligt organisationen Lofty hopes pigeon rescue i Las Vegas hade hattarna klistrats fast på duvornas huvud med hjälp av lim, och ångan från limmet kan ha förgiftat den döende duvan ”Bille”. Det är dock inte utrett om fågelns död berodde på just detta.

Eftersom duvor har ömtåliga andningsorgan fick veterinärer trimma bort fjädrar för att få bort huvudbonaderna, berättar organisationen.

”Störande och inhumant”

Kommunchefen Sabra Newby vill inte att historien upprepar sig i Reno, och uppmanar därför invånare i staden att kontakta djurskyddet om de ser fågeln, skriver ABC News.

Även Washoe county regional animal services säger i ett uttalande till kanalen att de finner det ”störande och inhumant” att sätta föremål på vilda djur – och uppmanar allmänheten att ringa om de stöter på duvan med sombrero.

Vem eller vilka som ligger bakom de fastlimmade hattarna är oklart. Det är heller inte känt om det finns en samband mellan incidenterna i Las Vegas och Reno.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.