Människor målar konturerna av döda människor, i samband med tioårsdagen av landets drogkrig i december i fjol. Foto: TT arkiv

Dystert mordrekord i Mexiko

Publicerad

I Mexiko har 2017 varit ett år präglat av våld. Aldrig tidigare har antalet mord varit så högt som 2017.

– Poliserna är dåligt betalda, dåligt utbildade, och de behandlas dåligt av politikerna, säger Fransisco Rivas, som leder Mexikos nationella medborgarrättsobservatorium.

23.101 mordutredningar inleddes under årets första elva månader, visar en sammanställning från inrikesdepartementet.

Det är fler än under hela det förra rekordåret 2011, då man räknade till 22.409 mord totalt, och det blodigaste sedan statistiken inleddes 1997.

President Enrique Peña Nieto har – liksom tidigare presidenter – utlovat insatser mot brottsligheten. När han tillträdde 2012 hade han målet att få bukt med gängvåldet, som hade ökat kraftigt under hans företrädare Felipe Calderón.

Korruption och inkompetens

Enligt Fransisco Rivas, som leder Mexikos nationella medborgarrättsobservatorium, är det korruption, svaga institutioner och en inkompetent poliskår som är grunden till problemet.

– Poliserna är dåligt betalda, dåligt utbildade, och de behandlas dåligt av politikerna. Samma sak med åklagarväsendet, säger Fransisco Rivas till mexikansk tv.

Amnesti för gängen?

Under de två första åren av Peña Nietos mandatperiod minskade antalet mord, sedan satte de fart uppåt igen.

I nästa presidentval, i juli 2018, får Peña Nieto inte ställa upp. Det har inför valet antytts att man skulle kunna införa någon form av amnesti för gängen i syfte att minska våldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.