Julian Assange på en balkong på Ecuadors ambassad i London våren 2017. Arkivbild. Foto: Frank Augstein/TT

Ecuadors utrikesminister: ”Vi är inte Assanges advokater”

Uppdaterad
Publicerad

Förhållandet mellan Wikileaks-grundaren Julian Assange och Ecuador blir allt frostigare. Landet kommer nu att sluta att förhandla med den brittiska regeringens företrädare å hans vägar.

– Vi är inte herr Assanges advokater, vi är inte heller representanter för den brittiska regeringen. Det här är en fråga som ska lösas mellan Assange och Storbritannien, säger utrikesministern José Valencia.

Det här innebär en ändrad attityd från Ecuador vars tidigare praxis varit att upprätthålla en dialog med de brittiska myndigheterna över Assanges situation.

Wikileaksgrundaren Julian Assange bor sedan sex år tillbaka på Ecuadors ambassad i London, där han sökte politisk asyl efter att ha anklagats för våldtäkt i Sverige. Han säger sig vara rädd för att bli utlämnad till USA där han riskerar åtal för att ha läckt militära hemligheter.

”Ingen skyldighet att betala för hans tvätt”

José Valencia säger att Ecuadors enda ansvar är att se efter Assanges välbefinnande. Han konstaterar att han är ”frustrerad” över att Wikileaks-grundaren förra veckan stämde landet på grund av förändrade villkor på Londonambassaden. De nya villkoren innebär bland annat att Assange själv ska betala för sjukvård och telefonsamtal, samt att han själv ska städa upp efter sin katt.

– Ecuador har ingen skyldighet enligt internationella avtal att betala för saker som herr Assanges tvätt, säger utrikesministern.

Greg Barns, en australisk jurist som fungerar som rådgivare till Assange, konstaterar efter utrikesministerns uttalanden att Australiens regering nu måste börja agera för att hjälpa Wikileaks-grundaren.

– En av deras medborgare befinner sig i en riktigt farlig situation, säger han enligt Reuters.

Ecuadorianskt medborgarskap

Ecuadors president Lenín Moreno har sagt att Assanges asyl inte är menat att vara för evigt, men han har också uttryckt oro över möjligheten att Assange kan utlämnas till USA.

I december beviljade Ecuador Assange ecuadorianskt medborgarskap och försökte utse honom som en del av landets diplomatiska uppdrag i Storbritannien och Ryssland, vilket kunde ha försäkrat honom om säker passage för att lämna ambassaden. Storbritannien nekade den begäran

Fakta: Julian Assange

Julian Assange föddes 3 juli 1971 i Townsville, Australien.

Som tonåring blev han känd som hacker under namnet Mendax och lyckades tillsammans med flera andra bryta sig in i Pentagons och Nasas datasystem.

I december 2006 var Assange med och grundade Wikileaks, en webbplats där stora mängder material skulle kunna publiceras.

I april 2010 publicerar Wikileaks en video från en amerikansk helikopterattack där bland annat barn beskjuts, vilket får en enormt stor uppmärksamhet.

I juli 2010 släpps också cirka 75 000 dokument kring USA:s krigsinsats i Afghanistan och på hösten dokument om kriget i Irak som bland annat visar hur barn dödats.

Under hösten 2010, anhålls Assange i sin frånvaro under ett besök i Sverige. Han misstänks för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

I juni 2012 beviljas Assange politisk asyl på Ecuadors ambassad i London då han befarar att han ska bli utelämnad till USA.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.