Katrine Marçal efter brexit: ”Nu ska de riktigt svåra frågorna förhandlas”

Uppdaterad
Publicerad

I går 23.00 inträffade brexit. Och i dag vaknade DN:s reporter Katrine Marçal i ett nyskilt Storbritannien.

– En märklig stämning, säger hon till SVT.

Katrine Marçal arbetar som journalist för Dagens Nyheter och bor i London.

– Det är många svenskar i samma situation här, att vi har vaknat till ett Storbritannien där vi inte har någon automatisk rätt att bo, arbeta eller starta företag. Och det är något som många känner av, säger hon.

Hon berättar att de svenskar som nu vill fortsätta att leva och verka i Storbritannien måste nu ta sig igenom ett antal formaliteter för att kunna behålla sin rätt att fortsätta leva och verka i landet.

– Det blir ett projekt för många av oss, konstaterar hon.

Regeringen vill att det ska vara över

Den vinnande sidan i den mångåriga striden om huruvida brexit faktiskt skulle genomföras menar att den låga processen nu är över.

– Det är vad regeringen vill att man ska tycka och tänka och är vad de kommunicerar.

Hon berättar att brexitdepartementet har lagts ner och att hon tror att landets premiärminister Boris Johnson nog inte kommer att prata så mycket om utträdet ur unionen under resten av året för att markera att det är över.

– Men i praktiken är det självklart inte så för det är nu de riktigt svåra frågorna ska och måste förhandlas.

Frågor som exempelvis måste lösas är handelsavtal med andra länder och EU, vad som händer med relationen mellan England och Skottland och hur gränsen mellan Irland och Nordirland faktiskt ska fungera i verkligheten.

– Man förlorar närmare ett 50-tal handelsavtal med andra länder. Det är ett stort jobb att försöka hitta nya principer för handel med resten av världen, säger Katrine Marçal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.