Sofia Svensson ansökte om uppehållstillståndet 2019. Efter bara några dagar fick hon veta att hennes ansökan var godkänd. Foto: Privat/Kirsty Wigglesworth,TT

Londonsvensk: Brexit kan inte längre påverka om jag får stanna

Publicerad

Svenskar i Storbritannien måste söka nya uppehållstillstånd till följd av brexit. En av dem som sökt och fått det beviljat är svenska Sofia Svensson, 26, som bor och jobbar i London.

– För mig var det viktigt att få det eftersom jag ville stanna kvar här, berättar hon till SVT Nyheter.

Sofia Svensson flyttade till Storbritannien 2014 för studier och jobbar i dag som researcher för International Observatory of Human Rights. Då hon varit där i fem år kunde hon ansöka om permanent uppehållstillstånd, kallat settled status.

– Det kändes väldigt skönt när min ansökan blev godkänd och stabilt i och med att brexit inte längre kan påverka om jag får stanna eller jobba längre, säger hon till SVT Nyheter.

Brexit

Svenskar som vill bo i London och som inte har brittiskt medborgarskap måste ansöka om det nya tillståndet för att ha rätt att vara kvar i landet. Det gäller även personer som har ett “permanent residency” sen tidigare, som inte kommer vara giltigt efter den 31 december 2020.

För svenskar som inte bott där lika länge eller för dem som flyttar till London i år finns ett annat uppehållstillstånd som man kan ansöka om och som med tiden kan gå över i ett permanent.

Oklart vad som väntar 2021

Men vad som gäller för den som flyttar dit efter 31 december 2020, då övergångsperioden är slut och EU-regler som fri rörlighet inte längre gäller för Storbritannien, är ovisst.

– Vad som händer efter övergångsperioden kommer att vara beroende av brittiska beslut och det vet vi inte än. Vi förväntar oss att den brittiska regeringen kommer att ta fram en migrationslagstiftning under året, säger Torbjörn Sohlström, Sveriges ambassadör i Storbritannien.

Sofia Svensson ansökte om uppehållstillståndet 2019. Efter bara några dagar fick hon veta att hennes ansökan var godkänd. Men hon var tvungen att komplettera med ett diplom för en praktik som visade att hon vistats i landet sammanhängande under de fem åren.

Fram till den 30 juni 2021 kan man ansöka om uppehållstillståndet.

– Du måste ha bott här under den tiden som fri rörlighet gäller. Du måste kunna bevisa att du har rätt att söka tillståndet. Även om man tänker vänta med sin ansökan bör man spara dokumentation så man kan visa det sen, säger Torbjörn Sohlström.

Knappt 30.000 svenskar har ansökt om de nya uppehållstillstånden enligt svenska ambassaden i Londons senaste siffra. Man tror att antalet svenskar som totalt behöver söka tillstånden kan vara 50.000.

Nya uppehållstillstånden

  • Det finns två typer av uppehållstillstånd som man som EU-medborgare kan söka fram till 31 juni 2021: settled status och pre-settled status.
  • För att kunna få settled status måste man kunna visa att man bott i Storbritannien sammanhängande under fem år. Övriga söker pre-settled status som kan gå över i ett settled status.
  • Även om man har det permanenta uppehållstillståndet ”permanent residency” måste man byta ut det till det nya uppehållstillståndet.
  • Har man ett ”Indefinite leave to remain” behöver inte byta ut det. Men UD rekommenderar ändå dem som har det att göra det, för att det nya uppehållstillståndet ska ge rättigheter som är mer långtgående.
  • Ansökningstiden är öppen till 31 juni 2021 men gäller bara dem som kommit till Storbritannien innan den 31 december 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet