Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto: AFP

Spikat brexit-ja i brittisk medieskugga

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre och ett halvt år av omförhandlingar, debatter och nyval har det brittiska underhuset antagit utträdesavtalet som Storbritannien förhandlat fram med EU.

Underhuset tog det avgörande klivet innan julledigheten och detta formella avgörande innebär att lagstiftningsluntan kan skickas vidare till lorderna i överhuset — och att hela brexitprocessen är på väg mot ett utträde den sista januari.

Beslutet föregicks av två dagars debatt där oppositionen gjorde några försök att få till stånd mindre ändringar, men detta gick i stöpet då det inte fanns tillräckligt många ledamöter på plats.

Detta sker nu

Efter år av parlamentariska och byråkratiska vändningar får faktumet att brexit är avklarat i underhuset relativt lite uppmärksamhet i brittiska medier. Där utkonkurreras skeendet av nyheten om att prins Harry och hans hustru Meghan tar ett steg tillbaka.

I nästa steg ska överhuset lämna synpunkter på brexitlagstiftningen, varpå det kan lämnas över till drottningen för en sista signatur. Efter det följer en elva månader lång övergångsperiod under vilken den brittiska regeringen och EU ska enas om den framtida relationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.