Storbritanniens premiärminister Theresa May presenterar nya regler efter brexit kring arbetskraftsinvandring. Foto: Toby Melville/Reuters/TT

Efter brexit: Yrkeskompetens ska prioriteras vid invandring

Uppdaterad
Publicerad

Efter brexit kommer Storbritannien att införa ett nytt system för invandring, där högt kvalificerade arbetstagare prioriteras och EU-medborgare behandlas på samma sätt som människor från andra platser, meddelar premiärminister Theresa May.

Oro för stor invandring var en av drivkrafterna vid brexitomröstningen 2016. May har tidigare lovat att stoppa rörelsefriheten från EU.

”Det kommer att bli ett system som baseras på kvalifikationer, där arbetstagares kvalifikationer spelar roll, inte var de kommer ifrån. Det kommer att bli ett system som blickar över världen och lockar till sig människor med de kvalifikationer vi behöver”, säger May i ett uttalande.

Vill minska antalet lågutbildade

Systemet ska enligt May leda till att invandringen av lågkvalificerade arbetstagare sänks.

Särskilda regler kommer att införas för utländska gästarbetare som vill bosätta sig permanent i Storbritannien. De kommer inte tillåtas att konkurrera om jobb som kan tas av brittiska arbetssökande, och de får heller inte tjäna under gränsen för minimumlönen, enligt de krav som May presenterar.

Ett dokument med detaljer om det nya systemet kommer att publiceras under hösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer