Labourledaren Jeremy Corbyn, i mitten längst upp till höger i bild, kan konstatera att det var ett brett stöd för en ny omröstning om brexit på partiets kongress. Foto: Oli Scarff / AFP

Labour öppnar för ny folkomröstning om brexit

Uppdaterad
Publicerad

Med stor majoritet röstade Labours partikongress för en motion som stödjer möjligheten att kräva en ny folkomröstning gällande brexit, rapporterar Reuters.

Endast ett fåtal medlemmar röstade emot motionen på oppositionspartiets kongress i Liverpool, Storbritannien.

Beskedet kom timmar efter att Sir Keir Starmer, Labours skuggminister för Brexit, fick högljudda applåder efter att han sagt att ”ingen utesluter ”remain” som ett alternativ”, skriver The Guardian.

Splittringen inom Labour i frågan om brexit är i paritet med den inom regeringspartiet Tory, även om kriget mellan de olika lägren inom Mays parti har blivit mer omskrivet. Labourledaren Jeremy Corbyn är EU-kritisk medan en majoritet av partiets parlamentsledamöter kampanjade för att stanna i unionen.

Lämnar EU i mars

Corbyn har tillfrågats flera gånger under dagen om hur han skulle rösta i en eventuell omröstning men vägrat ge ett svar.

– Vi vet inte vad frågan kommer att vara i en eventuell omröstning så det är hypotetiskt, säger han till Sky news.

Sittande premiärministern Theresa May som företräder konservativa Tories har vid ett flertal tillfällen gjort klart att det inte kommer att bli någon andra omröstning. Samma budskap skickade hon från FN-skrapan i New York där hon deltar i generalförsamlingens möte. Hon säger att hon känner sig säker på att tidsplanen kommer att hållas, rapporterar Reuters.

Storbritannien planerar att lämna EU 29 mars 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet