Det kan bli ett extra toppmöte om brexit i november, enligt EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk. Foto: Kerstin Joensson/AP/TT

EU inte nöjt med brittiskt brexitförslag

Uppdaterad
Publicerad

EU är inte tillfreds med Storbritanniens senaste förslag till avtal för sitt utträde ur unionen.
Men tiden börjar rinna ut.
– Vi förväntar oss maximalt möjliga framsteg till oktober, säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk om det ordinarie toppmöte som ska hållas då, med brexit som huvudnummer.

Det är ett datum då det var tänkt att en uppgörelse om villkoren för brexit skulle kunna godkännas. Men nu kan det bli ett extra toppmöte i november – graden av framsteg till oktober avgör, säger Tusk på en presskonferens efter EU-ledarnas diskussion om brexitläget på det informella mötet i Salzburg.

Löfven: Räcker inte

Tysklands förbundskansler Angela Merkel lovordar på sin presskonferens EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och hans grupp.

– Men det finns fortfarande mycket arbeta att göra. Till oktober behöver vi göra substantiella framsteg som vi sedan kan fastställa i november, konstaterar Merkel.

Statsminister Stefan Löfven säger att båda sidor måste bjuda till. Det som britterna presenterat hittills räcker inte.

– Det måste gå framåt vad gäller Irland, det är frågan om Gibraltar, det är mer om handeln, det finns frågor där det skiljer för mycket helt enkelt, säger Löfven till svenska journalister i Salzburg.

May lovar förslag

Direkt efter mötet lovade den brittiska premiärministern Theresa May nya förslag om hur frågan om gränsen mellan Nordirland och Irland ska lösas. EU-landet Irland säger absolut nej till att åter få en hård gräns med omfattande gränskontroller mellan brittiska Nordirland och Irland.

– Jag tror att det finns en ökad vilja att sitta ner och komma överens, säger May enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det är snart bara ett halvår kvar till Storbritanniens utträde, den 29 mars 2019. En växande opinion på hemmaplan har börjat kräva en andra omröstning om brexit, men May har gjort klart att det inte kommer att ske så länge hon får bestämma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet