Vilken betydelse har Brexit för EU:s sammanhållning och framtida utveckling? Foto: TT

Planen för att undvika krasch efter brexit

Publicerad

Den brittiska regeringen säger att de kan komma att acceptera att vissa EU-lagar fortsatt gäller i Storbritannien samt fortsatt ge EU-finansierade banker tillgång till den brittiska marknaden, utifall att man inte kommer fram till en överenskommelse med EU.

Den brittiska regeringen presenterar i dag en del av den åtgärdsplan man tagit fram för hur landet ska agera ifall man inte kommer överens med EU om en uppgörelse efter Brexit.

Anledningen till att åtgärdsplanen tagits fram är för att försöka försäkra att landet inte kraschar utifall att man inte kommer fram till en uppgörelse med EU.

I åtgärdsplanen framgår bland annat att EU-finansierade banker kan komma att få tillgång till den brittiska marknaden upp till tre år efter Brexit. Man kan dock inte garantera att detta blir fallet.

Gränskontrollen blir hårdare

Man säger också att ”den fria rörligheten för varor mellan Storbritannien och EU kommer att upphöra om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal”. Enligt nyhetsbyrån AP står det i åtgärdsplanen att gränskontrollen i landet kommer bli mycket hårdare om inte överenskommelsen går igenom.

I åtgärdsplanen står att varken privatpersoner eller företag behöver oroa sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet