Brist på mat har fått råttor i USA att attackera varandra. Foto: Gerald Herbert/AP

Efter coronapandemin – kannibalråttor i USA

Uppdaterad
Publicerad
Coronapandemin har slagit hårt mot New York – och även stadens råttor har drabbats. Nu varnar myndigheter för att brist på föda har fått gnagarna att börja äta varandras ungar.
– De har börjat kriga mot varandra, säger råttexperten Bobby Corrigan till New York Times.

I generationer har New Yorks råttor sett stadens restauranger som en säker källa för att stilla hungern. Men sedan miljonstaden stängde ned i mitten av mars har bristen på föda ökat, rapporterar New York Times.

Nu varnar den amerikanska myndigheten Centers for Disease Control and Prevention (CDC) för att de svältfödda råttorna kan bli mer aggressiva – inte mot människor, men mot varandra.

– De slåss mot varandra om maten de hittar och i vissa kolonier äter de varandras ungar, säger råttexperten Bobby Corrigan till tidningen.

Horder av råttor på gatorna

Skadedjurens ovanliga beteende har även märkts i andra storstäder i USA. När New Orleans stängde ned svämmade gatorna över av råttor och från Chicago rapporteras att hundratusentals gnagare letar mat mitt på dagen.

Och problemen riskerar att tillta. I takt med att delstaterna nu lättar på coronarestriktionerna väntas råttaktiviteten att öka. För att hålla de hungriga gnagarna på avstånd uppmanas bland annat restaurangägare att blockera hål i sina dörrar.

– Ett fyra centimeter stort hål räcker för att de ska kunna ta sig in, säger Bobby Corrigan.

Råttor kan bära på allvarliga sjukdomar, men det finns inga bevis för att de kan drabbas av covid-19 eller föra smittan vidare till människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet